Bli medlem
Ge en gåva

Spenatpannkaka

Ingredienser:

  • 1,5 dl tinad hackad spenat (ca 100g)
  • 1 tsk salt
  • 4 ägg
  • ca 5 dl mjölk
  • 2 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 1 msk smält smör + några msk till stekning

Gör så här:

Utmaningen, tycker jag är att hitta ett bra ”bindemedel”; gärna så fiberrikt som möjligt; fast ändå inte alltför grovt för att förstöra ”pannkaksupplevelsen.  Jag har experimenterat en del; och tycker att fullkornsdinkelmjöl fungerar bra;  en kombination av siktat dinkelmjöl och grahamsmjöl eller om man vill köra väldigt lite kolhydrater kan man använda sig av t ex mandelmjöl och fiberhusk eller pofiber. (Tänk på att mandlar och nötter brukar vara ovälkomna ingredienser i skolan på grund av allergier)

Jag använder också lite mer ägg än till en vanlig pannkakssmet för att göra pannkakorna matigare.

Tillagning

  1. Vispa mjöl och salt slätt med hälften av mjölken.
  2. Vispa i resten av mjölken och tillsätt ett ägg i taget. Vispa till en jämn smet.
  3.  Krama ur vattnet ur spenaten blanda ner den i smeten.
  4. Häll i det smälta smöret i smeten.
  5. Grädda pannkakorna i lite smör.
Näringsvärde Energi Protein Fett Kolhydrater Fibrer
Per portion 297 kcal 17g 13g 25g 3g
Bananplättar

En banan och ett ägg kan bli ett underbart litet mellanmål. Gör små fina plättar i ett nafs och använd gärna lite mognare bananer som är lätta att mosa och även är lite sötare i smaken.

Läs mer om Bananplättar
Senast uppdaterad 8 februari 2017