Bli medlem
Ge en gåva

Smörstekt vitkål

Kål är en härlig grönsak; den finns i många varianter. Den mycket vanliga vitkålen kan man med några enkla grepp förvandla till en riktig delikatess. Vi gör ofta den här kålen; både på sommaren och på vintern. Och den gillas av alla!

Ingredienser:

  • Ca 500g vitkål, fint strimlad
  • Ca 50g smör
  • ½ citron
  • Ca 2msk finhackad dill
  • Salt och gärna vitpeppar

Gör så här:

  1. Smält smöret i en stekpanna och fräs kålen försiktigt på låg värme salta och peppra.
  2. Rör runt försiktigt i några minuter. Kålen får inte bränna vid. Den ska bara bli försiktigt mjuk
  3. Pressa över citronen på kålen och rör runt.
  4. Ta bort kålen från plattan och rör ner dillen och smaka av med salt och peppar.

 

Näringsvärde        Energi          Protein       Fett        Kolhydrater     Fibrer
Per portion            139kcal       2g               10g         13g                  3g

Grönt ärtmos

Ett paket gröna ärtor i frysen är toppen; det går så fort att tillaga. När man har tröttnat på enbart kokta gröna ärtor kan man prova detta recept med ärtor som man mosar till en konsistens man (särskilt barnen) gillar och tillsätter lite olivolja, citron, basilika och kanske lite parmesanost eller crème fraîche.

Läs mer om Grönt ärtmos
Vitbönsburgare
Bönor innehåller mycket fibrer och proteiner. De är energirika men ger, med sina långsamma kolhydrater, ett jämnt blodsocker. Och det vill vi gärna! Att lägga i lite kokta bönor i en sallad eller en gryta är en förträfflig idé. Både för smak, plånbok och blodsocker. Bönor är helt enkelt goda, billiga och nyttiga!
Läs mer om Vitbönsburgare
Senast uppdaterad 22 december 2016