Bli medlem
Ge en gåva

Morotssoppa med röda linser och rostade rågsmulor

Ingredienser:

  • Ca 500g morötter, skalade och grovrivna
  • 1 hackad gul lök
  • 1 fint strimlad purjolök, ta bort de grova gröna stjälkarna
  • 1 dl röda linser
  • Ca 1,2 l kyckling- eller grönsaksbuljong
  • 2 skivor grovt osötat fullkornsrågbröd
  • 2 msk smör
  • 1 msk neutral olja, som raps- eller majsolja
  • 4 msk matyoghurt
  • Eventuellt lite citronsaft eller färsk apelsinsaft att smaka av soppan med på slutet
  • Lite klippt gräslök eller hackad persilja till garnering

Gör så här:

  1. Fräs lök och purjolök i en gryta i oljan i några minuter; salta och fräs ytterligare några minuter.
  2. Lägg i de rivna morötterna och fräs ytterligare i några minuter under omrörning
  3. Smula i buljongtärningar och häll i vattnet. Häll i linserna.
  4. Låt koka tills linserna har blivit mjuka. Det tar ca 10-15 min.
  5. Fräs det smulade rågbrödet i smör i en stekpanna i några minuter.
  6. Kör med en stavmixer direkt i kastrullen eller häll över soppan i omgångar och mixa i en blender.
  7. Smaka av med salt och peppar och eventuellt med lite citronsaft och eller apelsinsaft.
  8. Häll upp i soppskålar, serverra med en klick matyoghurt, rågsmulor och lite finklippt gräslök eller hackad persilja.

 

Näringsvärde       Energi        Protein         Fett         Kolhydrater        Fibrer
Per portion          253kcal      6g                 12g          27g                     6g

Bananglass

Efterrätter är alltid en utmaning. Oftast är det massor med snabba svårkontrollerade kolhydrater. De försöker vi i vår familj undvika; men det finns ju massor med gott som man kan äta utan att blodsockret behöver rusa iväg. Här kommer en riktigt enkel efterrätt utan tillsatt socker, som man svänger ihop i ett nafs, om man har planerat lite i förväg. 

Läs mer om Bananglass
Senast uppdaterad 12 januari 2017