Bli medlem
Ge en gåva

Lax med saffranskesella

Ingredienser:

  • Ca 600g laxfilé, hel eller i portionsbitar
  • 1 burk (250g) 10% kvarg (kesella t ex)
  • 1 tsk malen röd paprika
  • 0,5 g saffran
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt och lite peppar med kvarnen
  • Lit olja för att smörja formen

Gör så här:

Då vill jag gärna göra några snabba och nyttiga tillbehör: gör gärna fler medan laxen sköter sig själv i ugnen. Grönt ärtmos och blomkålsris eller gröna bönor och broccoli puré passar fint till, innehåller massor med fibrer som hjälper till att balansera blodsockret. Skalkokt potatis eller varför inte lite fullkornsbulgur för de rikitigt hungriga.

 Jag brukar experimentera med olika konsistenser på maten, det tycker Bibben är jättespännande. Kombinera efter tycke och tillgång.  En härlig grönsallad som man river ner en morot i och strösslar med lite solrosfrön är aldrig fel.

1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Smörj en ugnsform med lite olja.

3. Stöt saffran m lite salt i en mortel

4. Blanda paprika, saffran, salt och peppar med kvargen. Rör ner ägget till en jämn smet.

5. Bred smeten över fisken i ett jämnt täcke och sätt in i ugnen i ca 20min

Näringsvärde    Energi    Protein     Fett         Kolhydrater        Fibrer
Per portion       398kcal   38g          27g          2g                        0g

Grönt ärtmos

Ett paket gröna ärtor i frysen är toppen; det går så fort att tillaga. När man har tröttnat på enbart kokta gröna ärtor kan man prova detta recept med ärtor som man mosar till en konsistens man (särskilt barnen) gillar och tillsätter lite olivolja, citron, basilika och kanske lite parmesanost eller crème fraîche.

Läs mer om Grönt ärtmos
Senast uppdaterad 8 december 2016