Bli medlem
Ge en gåva

Krämig mathavre

Havre är ett av våra mest näringsrika sädesslag och innehåller också mycket fibrer. Mathavre är en fullkornsprodukt från vårt närområde och vi använder den gärna som variation till ris, pasta och andra gryner, som tillbehör till kött, fisk eller en härlig grönsaksgratäng. Den smakar utmärkt att koka och äta rätt upp och ner; men man kan också spetsa den med lite god ost och göra den lite krämig och len, som i det här receptet.

Ingredienser:

  • 3dl mathavre
  • 1 dl keso
  • 1dl riven ost (en mild hushållsost passar bra, men ta den du har hemma och tycker är god!)
  • 1 dl gräddfil
  • 1 msk neutral olja som raps- eller majsolja.
  • Salt och peppar

Gör så här:

Tillagning

Koka mathavren enligt intstruktionerna på paketet.
Häll av eventuellt vatten från mathavren och blanda ner oljan i kastrullen med havren.
Ställ tillbaka kastrullen på plattan och håll den på eftervärme eller möjligen på mycket svag värme.
Tillsätt keso, gräddfil och ost och rör runt så att osten smälter och mathavren blir krämig och fin.
Smaka av med salt och peppar.

Näringsvärde      Energi       Protein     Fett      Kolhydrater        Fibrer
Per portion          212kcal    9g             8g         25g                     4g

Fiskfiléer i ugn med soja och citron

Detta är ett busenkelt recept som har blivit en stor vardagsfavorit. Fisk kan vara en utmaning för många barn men det handlar många gånger om att vänja sig och att inte ge upp. Kanske är det lättare sagt än gjort; men prova med detta recept som sköter sig själv i ugnen medan man kan göra några goda tillbehör. Kanske det där lilla extra som gör grönsakerna lite mer inbjudande? Dessutom går det rysligt fort.

Läs mer om Fiskfiléer i ugn med soja och citron
Senast uppdaterad 10 november 2016