Bli medlem
Ge en gåva

Gårdagens ris och gryn

Fullkornsris tar lite längre tid att koka än polerat ris. Så jag passar på när jag ändå är igång och kokar ibland lite mer än vad vi äter upp. Jag sparar alltid det som blir över i små byttor i kylen. Både ris och matgryn. Det håller sig flera dagar i kylskåpet. Det passar väldigt bra att ta fram och göra en helt ny rätt av. Det kan bli en smarrig efterrätt eller ett mellanmål. Eller så drygar jag ut en sallad. En av våra favoriter är den här, att göra en egen ”risi-frutti” med smak av apelsin och kanel.

Ingredienser:

  • 4dl kokt fullkornsris
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 msk matjoghurt
  • Rivet skal av en halv apelsin
  • Saften av en halv apelsin
  • Lite sötning efter tycke och smak t ex 1 msk honung
  • Ca 0,5 tsk malen kanel

Gör så här:

Tillagning:

  1. Vispa grädden lite fluffigt, men inte för hårt.
  2. Blanda ris, grädde, yoghurt, apelsin och sötning.
  3. Strö över lite kanel

 

Näringsvärde       Energi       Protein       Fett         Kolhydrater        Fibrer
Per portion           207kcal      4g             11g          21g                     1g

Senast uppdaterad 10 januari 2017