Bli medlem
Ge en gåva

Frukostgröt

Frukost är ju dagens viktigaste måltid sägs det! Det är ju viktigt i alla fall att få en bra start på dagen. Bibben har inte varit någon storätare men har börjat äta mer och mer. Vi försöker undvika alltför snabba kolhydrater och vi försöker också variera oss lite. Ibland blir det macka på ett fullkornsbröd eller något rågsurdeg. Vi tycker att det finns mycket bra bröd i affären. Jag letar efter osötat, surdeg och fullkorn. När det kommer till pålägg så blir det ost , leverpastej någon skinka gärna med lite gurka, tomat eller paprika Ett kokt ägg är jättebra om man har aptit att fylla ut med. Ibland så gör vi bara omelett eller snarare äggröra. Det finns massor med muslisorter och grötblandningar man kan köpa färdigt. Jag gör en egen blandning som innehåller lite mindre snabba kolhydrater mer proteiner och fibrer. Och så är den jättegod. Servera gärna med lite bär. Glöm inte att spara gröt som eventuellt blir över. Den är jättegod att steka som små grötplättar i lite smör; till mellanmål på eftermiddagen eller till frukost nästa dag!

Ingredienser:

  • 8 dl quinoaflingor
  • 8dl fiberhavregryn
  • 4 dl bovetgryn
  • 1 dl vetegroddar
  • 3 msk kanel

Gör så här:

Blanda allt i en skål och förvara torrt i burk med lock

För en portion kokar du 1 dl grynblandning med 1,5 dl vatten och 0,5dl mjölk och en nypa salt i några minuter under omrörning, tills du har fått en konsistens som du tycker är bra.

 

Näringsvärde         Energi        Protein        Fett         Kolhydrater       Fibrer
Per portion            155kcal      5g                3g             26g                    10g

(grynblandning, mjölk tillkommer)

Chiapudding med bär
Chiafrön kommer ursprungligen från Mexico där de har odlats mycket länge. De innehåller mycket av den nyttiga Omega 3 fettsyran men också proteiner och fibrer. Man kan använda chiafrön till gröt, bakning eller som här i en liten efterrättspudding med kokosmjölk och vanilj.
Läs mer om Chiapudding med bär
Bananplättar

En banan och ett ägg kan bli ett underbart litet mellanmål. Gör små fina plättar i ett nafs och använd gärna lite mognare bananer som är lätta att mosa och även är lite sötare i smaken.

Läs mer om Bananplättar
Matiga muffins

När det är dags för utflykt så gör jag gärna matiga muffins; som i själva verket inte alls är muffins. Det är snarare en äggsmet som jag fyller med olika godsaker som skinka, ost, soltorkade tomater, spenat… ja; beroende på vad jag har hemma. Det är väldigt gott och praktiskt att ha med sig i matsäcken.

Läs mer om Matiga muffins
Senast uppdaterad 10 januari 2017