Bli medlem
Ge en gåva

Fisksoppa med zucchini och kräftstjärtar

Soppa är härlig mat; värmande och god. Vi vill gärna att den ska vara mättande och full med nyttigheter. Här kommer ett recept på en fin grön fisksoppa där jag har ”gömt” zucchinin och en del av ärtorna, genom att mixa soppan innan jag har i fiskbitarna. Egentligen kan man använda vilka grönsaker som helst som man har hemma och barnen gillar. Prova er fram tillsammans!

Ingredienser:

  • 2 medelstora zucchini, skivade
  • 1 hackad gul lök
  • Ca 600 g fisk i tärningar ca 2x2 cm stora (kan vara blandade sorter t ex torsk, kolja, lax osv)
  • 100 g + 100 g gröna ärtor (från frysen)
  • 1 fiskbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning
  • Ca 100 g kräftstjärtar (kokta på burk i lag) eller skalade räkor
  • 1 dl vispgrädde
  • Ca 2 msk hackad dill
  • ½ citron för att smaka av soppan
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Fräs löken i olivolja och smör tills den blir genomskinlig men inte bränd.
  2. Lägg ner den skivade zucchinin, 100g ärtor (det vill säga hälften av ärtorna), 1 fiskbuljongtärning och ca 0,5 li vatten. Låt koka upp och koka i ca 10 min på svag värme.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och kör soppan slät med en stavmixer eller häll den i omgångar i en blender.
  4. Låt soppan koka upp och häll i grädden. Späd med mer vatten om det behövs för att få en önskad konsistens.
  5. Koka upp igen och lägg i fisken och ärtorna låt sjuda på svag värme i ca 5 min. Ta bort kastrullen från plattan.
  6. Lägg i den hackade dillen och kräftstjärtarna. Smaka av med pressad citronsaft, salt och peppar.

 

Näringsvärde       Energi        Protein       Fett         Kolhydrater        Fibrer
Per portion           520cal       37g            35g          12g                      5g

Vårsallad

En god sallad gör så att det spritter i benen och ger massor med energi! Blanda ­primörer efter tycke och smak. Här kommer ett förslag:

Läs mer om Vårsallad
Senast uppdaterad 12 januari 2017