Bli medlem
Ge en gåva

Chakchouka

Ingredienser:

  • 4 st tärnade tomater
  • 2 st röda paprikor, i strimlor
  • 1 skivad gul lök
  • 4 ägg
  • Ev 1 tsk chiliflingor om man gillar lite stark mat
  • Olivolja
  • Salt och peppar

Gör så här:

Efter att grönsakerna är hackade och stekta gör man små urgröpningar i såsen för att knäcka ett ägg i varje hål. Ägget får då koka färdigt i såsen. Det blir väldigt vackert i pannan med den djupröda såsen och de solgula äggen; och så smakar det mycket gott. Man kan gärna äta den som huvudrätt med en härlig sallad till eller så kan chakchoukan vara ett tillbehör till några goda biffar, gjorda på kött eller bönor kanske?

Tillagning:

  1. Fräs löken gyllene i olivoljan i några minuter i en stor stekpanna eller en traktörpanna.
  2. Tillsätt de strimlade röda paprikorna och de tärnade tomaterna och eventuellt lite torkad chili. Salta och peppra.
  3. Låt koka under lock i ca 15 minuter. Rör runt då och då.
  4. Det ska bli en simmig röra. Späd med lite vatten om det ser ut som om det vill fastna i botten. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.
  5. Bered små urgröpningar i den röda röran. Knäck ett ägg i en lite kopp och häll försiktigt ner ägget i hålet. Gör så med alla ägg.
  6. Låt äggen koka försiktigt i ca 3-4 minuter, precis så att vitan hinner stelna och gulan fortfarande är lite rinnig. Lägg på ett lock om det behövs på slutet.

 

Näringsvärde     Energi      Protein       Fett         Kolhydrater        Fibrer
Per portion        183kcal      10g          10g          12g                      4g

Krämig mathavre

Havre är ett av våra mest näringsrika sädesslag och innehåller också mycket fibrer. Mathavre är en fullkornsprodukt som smakar utmärkt att koka och äta rätt upp och ner; men man kan också spetsa den med lite god ost och göra den lite krämig och len, som i det här receptet.

Läs mer om Krämig mathavre
Senast uppdaterad 10 januari 2017