Bli medlem
Ge en gåva

Broccoli x 2

Ingredienser:

  • 1 stor broccolibukett (ca 250g)
  • 1dl mandlar
  • 1 dl riven parmesanost
  • 2 st hackade vitlöksklyftor
  • Salt och peppar
  • 1 lättvispat ägg
  • Lite olivolja till formen/plåten

Gör så här:

Det är så enkelt att jag nästan inte vågar kalla det för ett recept. Man skär en broccolibukett i små bitar ca 2 cm stora, försök behålla de små buketterna så att det ser lite fint ut. Lägg ner broccolin i en plastpåse, salta och peppra, häll i en msk olivolja och pressa ner ¼-1/2 citron. Knyt till påsen och krama (eller låt någon annan) och massera broccolin i ca 5 min. Broccolin blir härligt frisk och fortfarande krispig men känns inte rå!

Om kramad broccoli inte skulle falla alla i smaken kan man prova dessa smarriga broccolibollar.

Här är bindemedlet ägg och mandlar. De mättar gott men samtidigt har de få kolhydrater; och går kvickt att göra.

 

  1. Värm ugnen till 180C.
  2. Lägg mandlarna i en matberedare och kör dem i några sekunder till lagom stora bitar. Det ska inte bli mjöl; men heller inte bli för stora bitar att tugga på i bollarna.
  3. Skär broccolin i mindre bitar och koka den i lättsaltat vaten i ca 3-4 min. Häll av vattnet.
  4. Flytta mandelhacket till en stor bunke och hacka nu broccolin i matberedaren. Den får gärna bli lite mosig.
  5. Blanda mandlar, broccoli, ost, vitlök och ägg. Salta och peppra lite försiktigt.
  6. Rulla 12st lika stora bollar och tryck till dem lite så att de håller formen. Placera bollarna i en lättsmord muffinsform eller på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Grädda i ugnen i ca 20 min.

Broccolibollarna kan man servera till kyckling eller stekt fisk med en god sås. Eller så kan man ha dem till sin favoritpasta med en härlig tomatsås t ex. Prova gärna de nya pastasorterna som har kommit i butikerna, gjorda på olika sorters bönor. T ex bönspaghetti! Mums!

 

Näringsvärde         Energi       Protein        Fett         Kolhydrater        Fibrer
Per portion             197kcal      12g            14g          5g                        3g

 

Små fitata

Frittata är en italiensk äggbaserad rätt av omelettyp, som påminner om spansk tortilla (bondomelett). Den kan göras enkel eller fylld med kött, ost, grönsaker eller pasta och kryddas ofta med örter.

Läs mer om Små fitata
Långbakad fläskkarré

Att sätta in en stek i ugnen över natten eller över dagen medan man är på jobbet eller i skolan och komma hem till härliga dofter och en nästan helt klar middag tycker jag är riktig vardagslyx. Det gäller att planera lite och avsätta 5 minuter på morgonen. Sedan är man igång!

Läs mer om Långbakad fläskkarré
Yoghurtsås

Detta är en mycket enkel och väldigt god kall sås som vi använder till mycket. Vi tycker man kan ha den till nästan allt faktiskt.

Läs mer om Yoghurtsås
Senast uppdaterad 15 december 2016