Bli medlem
Ge en gåva

Allt-i-ett-kyckling

Det är väldigt praktiskt att göra både grönsaker och kött i en panna. Jag gör gärna kyckling på det viset. Det gäller ju att tajma kycklingen med grönsakerna efter tillagningstid så att allt blir klart samtidigt. Goda rotfrukter med rosmarin eller timjan är en favorit hos oss.

Ingredienser:

  • Ca 800g kycklingdelar med ben och skinn eller 600g utan ben
  • Ev 1,5 msk senap
  • 4st vitlöksklyftor
  • 2 medelstora morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 bit rotseller
  • 2 medelstora potatisar
  • 1 liten kålrabbi
  • 1 tsk torkad rosmarin eller timjan
  • Salt och peppar
  • Olivolja

Gör så här:

Välj rotfrukter och grönsaker efter tycke och smak . Skär sådant som tar längre tid i mindre bitar och sådant som tillagas fortare i lite större. Om man använder kyckling med ben så får man bryna bitarna en lite längre stund och sikta på den längre tiden i ugnen. En härlig grönsallad till är jätte gott!

Tillagning:

1. Sätt ugnen på 200C
2. Skala och skär rotfrukter i stavar, klyftor eller någon annan form som du tycker är trevlig. Vi brukar inte skala potatisen. Skär de oskalade vitlöksklyftorna i halvor och lägg alla rotfrukter och vitlök i en långpanna. Salta och peppra och strö över timjan eller rosmarin.
3. Salta kycklingdelarna och lägg dem i en torr stekpanna med skinn-sidan neråt. Sätt på medelhög värme och bryn kycklingen så att skinnet får fin färg och har släppt lite av sitt fett. Vänd och bryn några minuter även på andra sidan. Om man har kycklingdelar utan skinn så får man ha lite olja eller smör i pannan.
4. Lägg över kycklingdelarna i långpannan ,och häll ca 1-2 msk av stekfettet över rotfrukterna. Om du inte har kyckling med skinn så kanske du behöver tillsätta lite olja.
5. Bred lite senap på kycklingbitarna om ni gillar senap.
6. Låt stå i ugnen i ca 35-40 min. Blanda runt i rotfrukterna minst en gång under tiden.

Näring               Energi         Protein       Fett        Kolhydrater         Fibrer
Per portion       412 kcal     42 g            11 g       33 g                      6 g

Senast uppdaterad 22 december 2016