Bli medlem
Ge en gåva

MUMS - Matlagningsfilmer

Att laga mat till ett barn med typ 1-diabetes innebär utmaningar. Diabetes är en mycket individuell sjukdom, men det finns gemensamma nämnare. Sibylla Wiegert, diabetesmamma, vill nu dela med sig av de erfarenheter som de har gjort i sin familj i förhoppningen om att det kan underlätta för fler.

Att laga mat till ett barn med diabetes innebär utmaningar. 

Vår son Tiberius, som vi kallar Bibben, fick diabetes när han var 7 år och den första tiden var särskilt svår. Det var en stor omställning för hela familjen. Nu har det gått åtta år och vi har prövat oss fram, läst, experimenterat och hittat vissa riktlinjer som vi försöker följa och som vi tycker fungerar bra.

Mat är en mycket viktig beståndsdel för vår hälsa och vårt välbefinnande. För en person med diabetes är det så mycket viktigare: en del av medicineringen, eller behandlingen, skulle man kunna säga.

Tanken med de här recepten är att det ska vara enkla, snabba och aptitretande maträtter som inspirerar till att laga “blodsockervänlig” mat i vardagen. Detta är några av våra bästa tips. 

Varje vecka framöver kommer ett antal nya filmer att läggas upp här på diabetes.se/mums.

Hoppas att de kan underlätta för er och hoppas att det smakar!

/ Sibylla Wiegert

Barn och kost

Den mat som är bra för andra barn är också bra för den som har typ 1-diabetes. Det är den mat som beskrivs i de svenska näringsrekommendationerna, rekommendationer vi ställer oss bakom. Det är alltså inte någon special- eller dietkost som barn med diabetes typ 1 ska äta.

För barn som växer och utvecklas är det extra viktigt med bra och varierad mat som innehåller kostens alla beståndsdelar, även kolhydrater. Grundprincipen är att familjer som har en sund kosthållning ska kunna fortsätta med sina normala matvanor även om någon i familjen fått typ 1-diabetes, vilket också diabetesvården utgår ifrån.

Recepten nedan ska ses som inspiration och tips till enstaka rätter som fungerar bra för en mamma till ett barn med diabetes. Det är inte en rekommendation för en specifik kosthållning, utan inslag i en varierad kost.

Läs mer om kost för barn 

Bananplättar

En banan och ett ägg kan bli ett underbart litet mellanmål. Gör små fina plättar i ett nafs och använd gärna lite mognare bananer som är lätta att mosa och även är lite sötare i smaken.

Läs mer om Bananplättar
Spenatpannkaka

Spenatpannkakor är jättebra utflyktsmat, tycker jag. Man får med proteiner med äggen, fibrer och vitaminer med spenaten. Man kan fylla dem och rulla ihop dem eller bara äta dem som de är med något gott tillbehör som morotsstavar, cocktailtomater, ostkuber och kanske ett kycklinglår om man har hungriga barn!

Läs mer om Spenatpannkaka
Matiga muffins

När det är dags för utflykt så gör jag gärna matiga muffins; som i själva verket inte alls är muffins. Det är snarare en äggsmet som jag fyller med olika godsaker som skinka, ost, soltorkade tomater, spenat… ja; beroende på vad jag har hemma. Det är väldigt gott och praktiskt att ha med sig i matsäcken.

Läs mer om Matiga muffins
Mandelpizza

Pizza är en storfavorit i de flesta familjer; för att hitta ett bättre alternativ  än vanligt vetemjöl som ger ett stort kolhydratpåslag och påverkar blodsockret mycket, så har vi provat oss fram med olika mjölblandningar som fullkorn, graham och rågmjöl bland andra. Jag har även bakat pizzabotten på blomkål. Det blir också riktigt gott. Ett recept som vi har fastnat för är en pizzabotten gjord på mandelmjöl. Det innehåller väldigt lite kolhydrater och går förhållandevis fort att göra. 

Läs mer om Mandelpizza
Morotssoppa med röda linser och rostade rågsmulor

Soppa är härligt och värmande. Jag försöker göra matiga soppor som mättar gott och har mycket nyttiga fibrer. Det blir ofta en morotssoppa av något slag. Morötter är närings- och fiberrika, de finns alltid i affären och så har de ju en så vacker färg. I det här receptet lägger jag till lite linser för att göra soppan fylligare och så strösslar jag med lite osötade rågbrödssmulor som jag har fräs i lite smör. Det blir en härlig konsistens i munnen med det krispiga och den lena soppan!

Läs mer om Morotssoppa med röda linser och rostade rågsmulor
Kikärtssoppa med stekt ägg

Ibland är man sugen på soppa och då får den gärna vara näringsrik och mättande.  Och ibland ska det gå fort också. Då är det här receptet utmärkt. Kikärtor innehåller mycket fibrer, vitaminer och mineraler.  Och det är lätt att ha en burk hemma i skafferiet att ta fram när det kniper eller när lusten faller på!

Läs mer om Kikärtssoppa med stekt ägg
Fisksoppa med zucchini och kräftstjärtar

Soppa är härlig mat; värmande och god. Vi vill gärna att den ska vara mättande och full med nyttigheter. Här kommer ett recept på en fin grön fisksoppa där jag har ”gömt” zucchinin och en del av ärtorna, genom att mixa soppan innan jag har i fiskbitarna. Egentligen kan man använda vilka grönsaker som helst som man har hemma och barnen gillar. Prova er fram tillsammans!

Läs mer om Fisksoppa med zucchini och kräftstjärtar
Gårdagens ris och gryn

Fullkornsris tar lite längre tid att koka än polerat ris. Så jag passar på när jag ändå är igång och kokar ibland lite mer än vad vi äter upp.  Jag sparar alltid det som blir över, både ris och matgryn. Det håller sig flera dagar i kylskåpet.  
Det passar väldigt bra att ta fram och göra en helt ny rätt av. Det kan bli en smarrig efterrätt eller ett mellanmål. Eller så drygar jag ut en sallad. En av våra favoriter är den här, att göra en egen ”risi-frutti” med smak av apelsin och kanel.

Läs mer om Gårdagens ris och gryn
Spagetti och köttfärssås

Det finns många olika sätt att göra en spaghetti m köttfärssås. Jag brukar experimentera lite med vad jag har hemma utöver den traditionella basen med köttfärs, krossade tomater och lök. Tanken är förstås att fylla ut med mer fibrer och grönsaker i köttfärssåsen och det ska vara rejält med kött. Rätten är ju ganska komplett redan och man känner inte så särskilt för många fler tillbehör än en härlig grönsallad och/eller vitkålssallad. Den här varianten är jättegod!

Läs mer om Spagetti och köttfärssås
Citronpasta

Bibbens absoluta favoriträtt är citronpasta. Det är massor med citron, massor med parmesanost, rejält med olja och lite basilika som man blandar med härligt god pasta. Pasta kan ju vara en riktig utmaning. Detta receptet ”gör” sig inte riktigt med fullkornspasta och det blir inte riktigt samma sak med bönpasta, så vi använder färsk äggpasta i måttliga mängder och drygar ut den med lite mer nyttiga fibrer och vitaminer med hjälp av zucchinipasta.

Läs mer om Citronpasta
Frukostgröt

Frukost är ju dagens viktigaste måltid sägs det!

Det är ju viktigt i alla fall att få en bra start på dagen. Bibben har inte varit någon storätare men har börjat äta mer och mer. Vi försöker undvika alltför snabba kolhydrater och vi försöker också variera oss lite. 

Jag brukar göra en egen grötblandning som innehåller lite mindre snabba kolhydrater mer proteiner och fibrer.  Den jättegod! Servera gärna med lite bär.

Läs mer om Frukostgröt
Kokos-curry kyckling

Asiatisk mat är en stor favorit hos Bibben. Helst thai! Men att köpa hem mat från en thai restaurang eller äta ute är en riktigt stor utmaning. Det finns ofta mycket socker i maten, rätterna kan vara mycket feta och det vita riset jobbar som en kolhydratraket. Det blir svårt att balansera blodsockret. Här kommer ett enkelt recept på ugnsbakade kycklingdelar i en härligt krämig kokoscurrysås och man kan ju själv reglera kryddningen. Jättegott!

Läs mer om Kokos-curry kyckling
Ungersk kycklinggryta

Vi gillar kyckling i vår familj och försöker hitta nya sätt att tillaga den på. Detta är ett mycket enkelt vardagsrecept där kycklingen får brässera på svag värme och blir mer kokt än stekt. Tomat och paprika i såsen gör det härligt sött och syrligt på samma gång. Till den färdiga rätten kan man servera pasta, fullkornsbulgur, fullkornsris eller prova några matgryn; tex mathavre med lite ost i. En gurksallad och kanske också lite riven skållad vitkål passar fint till.

Läs mer om Ungersk kycklinggryta
Chakchouka

Chakchouka är ursprungligen en nordafrikansk gryta som har haft stor spridning till mellanöstern och även södra europa. Basen är tomater, paprika och lök som man steker ihop till en tjock sås.

Läs mer om Chakchouka
Bananglass

Efterrätter är alltid en utmaning. Oftast är det massor med snabba svårkontrollerade kolhydrater. De försöker vi i vår familj undvika; men det finns ju massor med gott som man kan äta utan att blodsockret behöver rusa iväg. Här kommer en riktigt enkel efterrätt utan tillsatt socker, som man svänger ihop i ett nafs, om man har planerat lite i förväg. 

Läs mer om Bananglass
Allt-i-ett-kyckling

Det är väldigt praktiskt att göra både grönsaker och kött i en panna. Jag gör gärna kyckling på det viset. Det gäller att tajma kycklingen med grönsakerna efter tillagningstid så att allt blir klart samtidigt. Goda rotfrukter med rosmarin eller timjan till är en favorit hos oss.

Läs mer om Allt-i-ett-kyckling
Smörstekt vitkål

Kål är en härlig grönsak; den finns i många varianter.  Den mycket vanliga vitkålen kan man med några enkla grepp förvandla till en riktig delikatess. Vi gör ofta den här kålen; både på sommaren och på vintern. Och den gillas av alla!

Läs mer om Smörstekt vitkål
Chiapudding med bär
Chiafrön kommer ursprungligen från Mexico där de har odlats mycket länge. De innehåller mycket av den nyttiga Omega 3 fettsyran men också proteiner och fibrer. Man kan använda chiafrön till gröt, bakning eller som här i en liten efterrättspudding med kokosmjölk och vanilj.
Läs mer om Chiapudding med bär
Vitbönsburgare
Bönor innehåller mycket fibrer och proteiner. De är energirika men ger, med sina långsamma kolhydrater, ett jämnt blodsocker. Och det vill vi gärna! Att lägga i lite kokta bönor i en sallad eller en gryta är en förträfflig idé. Både för smak, plånbok och blodsocker. Bönor är helt enkelt goda, billiga och nyttiga!
Läs mer om Vitbönsburgare
Broccoli x 2
Broccoli är otroligt nyttigt, med massor av fibrer, vitaminer och mineraler. Det finns mycket man kan göra med broccoli: man kan gratinera i ugnen med ost, koka och mosa med lite smör och creme fraiche, woka eller så kan man också äta den rå. Ett av de enklaste och godaste sätten att servera broccoli är att krama den tycker vi!
Läs mer om Broccoli x 2
Lax med saffranskesella

 - En del barn tycker kanske att fisk inte är deras favoritmat. Min son Bibben har hört till den kategorin. Men jag gömde fisken under ett lussebullstäcke (med saffran) och han blev plötsligt både nyfiken och hungrig!
Att göra fisk i ugn är riktig snabbmat. Här får laxen ett härligt kryddat täcke med saffran och kesella.

Läs mer om Lax med saffranskesella
Grönkålschips

Istället för vanliga potatischips som har både mycket kolhydrater och fett och kan ställa till det för blodsockret så kan man göra grönkålschip. Grönkål är en riktig supergrönsak och chipsen passar både till fredagsmys och som ett skojigt tillbehör till stekt fisk, kött eller kyckling.

Läs mer om Grönkålschips
Grönt ärtmos

Ett paket gröna ärtor i frysen är toppen; det går så fort att tillaga. När man har tröttnat på enbart kokta gröna ärtor kan man prova detta recept med ärtor som man mosar till en konsistens man (särskilt barnen) gillar och tillsätter lite olivolja, citron, basilika och kanske lite parmesanost eller crème fraîche.

Läs mer om Grönt ärtmos
Fiskfiléer i ugn med soja och citron

Detta är ett busenkelt recept som har blivit en stor vardagsfavorit. Fisk kan vara en utmaning för många barn men det handlar många gånger om att vänja sig och att inte ge upp. Kanske är det lättare sagt än gjort; men prova med detta recept som sköter sig själv i ugnen medan man kan göra några goda tillbehör. Kanske det där lilla extra som gör grönsakerna lite mer inbjudande? Dessutom går det rysligt fort.

Läs mer om Fiskfiléer i ugn med soja och citron
Avokado-yoghurtsås

Avokado är en riktig superfrukt! Den innehåller mycket vitaminer, mineraler, nyttiga fettsyror och antioxidanter.  Jag brukar skiva ner den i sallad, eller bara mosa den med lite citron eller så gör jag en yoghurtsås som tillbehör till både kött och fisk eller några goda grönsaksbiffar. Den blir härligt len och fluffig och även svårlurade grönsaksskeptiker låter sig förföras!

Läs mer om Avokado-yoghurtsås
Blomkålsris

Goda och nyttiga tillbehör i form av olika grönsaker, gärna med olika konsistens och färg, ger en härlig måltidstallrik. Det är kul när det finns nya saker att upptäcka både för ögat och gommen.
Att riva blomkålen och koka den i några minuter ger ett tillbehör som ser ut som ris, och kan vara ett härligt alternatv särskilt om man vill undvika mycket kolhydrater.
Och så går det ju så fort!

Läs mer om Blomkålsris
Ajvarbiffar

Köttfärs och köttbullar är mycket poppis hos oss. Man kan variera köttfärsen i det oändliga nästan. Varje familj har säkert sitt favoritrecept. Här kommer ett  recept som är enkelt och går snabbt att göra och smakar väldigt gott!

 

Läs mer om Ajvarbiffar
Ugnsrostade grönsaker x3

Att ugnsrosta grönsaker och rotfrukter är enkelt och gott. Man kan blanda efter tycke och smak.  Man kan krydda lite eller mycket. Vitlök, paprika, örtkryddor och så vidare. Variationerna är oändliga. En av våra favoriter är aubergine och tomater med lite balsamvinäger, vitlök och fetaost.

Läs mer om Ugnsrostade grönsaker x3
Spenat- och linsröra

Spenat och linser är en fin kombination både i smak och konsistens. Dessutom är de båda riktigt nyttiga! Näringsrika och fulla med fibrer. Den här krämiga röran serverar vi gärna till små biffar, grillad kyckling eller till fina stekta fiskfiléer.

Läs mer om Spenat- och linsröra
Zucchinibiff

Mer grönsaker och därmed mer fibrer är ett bra sätt att balansera blodsockret. Ibland känner jag att jag vill skoja till det. Då gör jag dessa smarriga zucchiniplättar. De är så goda att man gärna kan äta dem som en hel måltid.

Läs mer om Zucchinibiff
Morötter x 2

Morötter är söta och goda, de kostar inte så mycket och finns alltid i affären. Man kan riva ner en morot nästan lite var som helst; i köttfärsen, i salladen , i en soppa eller så äter man dem råa. Vill du prova något annat så kan du steka morötterna med lök och mustiga kryddor. Morötterna blir ett jättegott tillbehör till både kött- och fiskrätter.

Läs mer om Morötter x 2
Äppel-cookies

Ibland hinner man inte baka och ibland vill man ha ett snabbt mellanmål. Ibland vill man bjuda på något lite nyttigare men som ser festligt ut. Då kan man göra dessa äppel-cookies!

Läs mer om Äppel-cookies
Långbakad fläskkarré

Att sätta in en stek i ugnen över natten eller över dagen medan man är på jobbet eller i skolan och komma hem till härliga dofter och en nästan helt klar middag tycker jag är riktig vardagslyx. Det gäller att planera lite och avsätta 5 minuter på morgonen. Sedan är man igång!

Läs mer om Långbakad fläskkarré
Yoghurtsås

Detta är en mycket enkel och väldigt god kall sås som vi använder till mycket. Vi tycker man kan ha den till nästan allt faktiskt.

Läs mer om Yoghurtsås
Krämig mathavre

Havre är ett av våra mest näringsrika sädesslag och innehåller också mycket fibrer. Mathavre är en fullkornsprodukt som smakar utmärkt att koka och äta rätt upp och ner; men man kan också spetsa den med lite god ost och göra den lite krämig och len, som i det här receptet.

Läs mer om Krämig mathavre
Senast uppdaterad 27 oktober 2016