Bli medlem
Ge en gåva

Dricka alkohol med diabetes

Det finns inte några medicinska skäl att avstå från ett måttligt bruk av alkohol även om du har diabetes. Det är däremot viktigt att känna till vad som händer i kroppen när du dricker alkohol och hur du förebygger den ökade risken för lågt blodsocker – insulinkänning. Risken att drabbas av insulinkänning när du dricker alkohol är störst för personer som behandlas med insulin eller tabletter som frisätter eget insulin (su-preparat).

Vad händer i kroppen när man dricker alkohol?

I levern sker nybildning av glukos (socker) och här lagras också vårt glykogenförråd (sockerförråd). Att levern släpper ut socker är livsviktigt för att en människa ska kunna upprätthålla en jämn blodsockernivå mellan måltiderna. En av alkoholens effekter är att den hämmar leverns förmåga att bilda socker. Så länge som det finns socker kvar i sockerförrådet så kan levern frisätta detta socker men när det är slut ökar risken att få lågt blodsocker.

Hos en person som inte har diabetes skickas automatiskt signaler till bukspottkörteln, där insulinproduktionen sker, om att dra ner insulinproduktionen till ett minimum så länge leverns nybildning av glukos är blockerad av alkohol effekten. Detta gör att det inte är lika lätt för en person som inte har diabetes att sjunka i blodsocker. Om du som har diabetes äter samtidigt som du dricker alkohol har kroppen möjlighet att via tarmen ta upp socker från maten trots att leverns förmåga att bilda socker är blockerat.

Vad händer om du har diabetes och dricker alkohol?

En person som har diabetes måste själv tillföra kroppen insulin via penna eller pump. Om personen tar sin vanliga dos insulin och dricker alkohol utan att äta är risken för lågt blodsocker stor. Orsaker till detta tillstånd är förutom alkoholens hämmande effekt på levern som gör att den inte har förmåga att bilda nytt socker och att sockerförrådet kan ta slut samt att kroppen inte kan stänga av det tillförda insulinet uppstår ett förhållande där man får mycket insulin i förhållande till socker i blodet. Effekten blir då att blodsockret sjunker allt för lågt och man får insulinkänning. En annan effekt som alkoholen också har är att koncentrationen av kortison och tillväxthormon minskar i blodet. Båda hormonerna har en blodsockerhöjande effekt och hjälper till att höja blodsockret vid en insulinkänning.

Bra att känna till när man dricker alkohol

 • Effekten av alkohol sitter i under hela den tid som det tar för levern att bryta ned den alkohol man har druckit och under hela den tiden finns risk för lågt blodsocker. 
 • Det är väldigt individuellt hur känslig man är för alkohol oavsett vilken typ av diabetes man har. Vissa personer tycker att de ligger högt i blodsocker dagen efter alkoholintag medan andra kan ha insulinkänningar.  
 • Ju mer du dricker desto längre tid tar det för alkoholen att försvinna från blodet. 
 • Vid en för stor alkoholförtäring kan berusningen göra att det blir svårt att känna igen symtom på för lågt blodsocker och förstå att man behöver hjälp att häva insulinkänningen.

Tips när du dricker alkohol

 • Ät alltid mat när du dricker alkohol 
 • Berätta gärna för din omgivning att du har diabetes
 • Drick långsamt så att du hinner känna hur alkoholen påverkar din kropp
 • Ha alltid med dig druvsocker! 
 • Ha med dig blodsockermätare så du kan testa ditt blodsocker
 • Du ska alltid äta något innan du lägger dig för att minska risken för lågt blodsocker på natten 
 • Sänk insulindosen till natten! 
 • Ta inte sovmorgon utan ställ klockan, gå upp på morgonen och ta insulin och ät frukost. Sedan kan du somna om
Senast uppdaterad 9 augusti 2016