Bli medlem
Forskning

Diabeteshund

Diabeteshundar är alarmerande servicehundar. De hjälper människor med diabetes att hålla koll på blodsockernivån. En diabeteshund har tränats att varna när blodsockret blir för högt eller för lågt.

Människor med diabetes kan ha god nytta av en alarmerande servicehund, i dagligt tal kallad diabeteshund. En diabeteshund reagerar på att ägarens doft blir annorlunda när blodsockret är högt eller lågt. Hunden får lära sig att markera och larma på olika sätt, det kan vara att hämta en påse med sötsaker eller att dra i en pingla. Diabeteshundens utbildning liknar den som en sökhund, som till exempel en narkotika- eller bombhund får. 

Kostnaden för att köpa och utbilda en service- och signalhund ligger någonstans mellan 40 000 och 70 000 kronor. Hunden ägs av husse och matte och det är också de som själva står för en stor del av träningen. Det är också ägaren som står för alla andra utgifter: inköp, veterinärbesök och försäkring. Den egentliga utbildningen till servicehund börjar när hunden är ett år och har klarat både fysiska och mentala kontroller. Rasen har ingen betydelse, det är individens mentala egenskaper som är viktiga.

Familjen Nyman, och dottern Nike 7 år som har typ 1-diabetes, bestämde sig för att öka säkerheten i Nikes vardag och därför skaffa och utbilda en diabeteshund. Den irländska settern Molly tränas nu att "arbeta" för Nike men larma till föräldrarna. Träningen filmas i samarbete med Diabetesförbundet, Mars-Pedigree, Svenska Service och Signalhundsförbundet, Lunds djursjukhus och Hand med Hund. 

På Svenska Service- och Signalhundsförbundets sida hittar du tips, bland annat om var man kan söka fonder och gåvor med mera, för att få medel till utbildningen.

Diabeteshund

Han krafsar henne på benet när hon är låg och klappar henne i
handen när hon är hög. Blir hon dålig på natten är han där och väcker
henne. Diabeteshunden Diezel är inte bara Emelie Carlssons bästa
vän – han är även hennes stora trygghet och livräddare.

Läs mer om Diabeteshund
Senast uppdaterad 12 oktober 2016