Bli medlem
Forskning

Att få diabetes

Diabetes - en kronisk sjukdom

Det är mycket stor skillnad att få en sjukdom som kommer att vara livet ut och att få en sjukdom som går över efter relativt kort tid. Därför är det helt naturligt du reagerar på beskedet att du fått diabetes. Det kan vara så att du har svårt att tro på och ta till dig beskedet. En vanlig reaktion är "det är något som inte kan hända mig".

Du har rätt att vara ledsen och att få förståelse från din omgivning och vården. Var inte rädd att berätta för dina närmaste att du fått diabetes, det kan underlätta för dig i situationer där du annars måste förklara varför du gör "si eller så".

Människor reagerar på olika sätt. En del vill inte veta något alls om sjukdomen, andra vill veta så mycket som möjligt så snart som möjligt. Några blir mycket ledsna och tycker att allt har rasat samman, medan andra tycker att det inte alls är så farligt att få diabetes. Ingenting är rätt eller fel – vi reagerar bara olika!

Vad gör jag om jag misstänker att jag har diabetes?

Om du misstänker att du har diabetes kan du alltid vända dig till närmaste vårdcentral/husläkarmottagning eller sjukhus.

Senast uppdaterad 12 oktober 2016