Bli medlem
Forskning

Typer av diabetes

Vid typ 1-diabetes har kroppens egen insulinproduktion helt upphört. Alla personer med typ 1-diabetes behandlas med insulin. Insulin kan bara ges i form av injektioner. Idag har cirka 50 000 människor i Sverige typ 1-diabetes.

Läs mer om Typ 1-diabetes
Typ 2-diabetes

Cirka fyra procent av befolkningen har typ 2-diabetes. Många har dessutom sjukdomen utan att veta om det. Risken att insjukna ökar ju äldre du blir. Man räknar med att bland dem som är över 75 år har minst tio procent typ 2-diabetes. Sjukdomen blir allt vanligare, inte bara i Sverige utan över hela världen.

Läs mer om Typ 2-diabetes

Graviditetsdiabetes är en form av diabetes som uppkommer under graviditet. Cellerna i kroppen blir mindre känsliga för insulin under graviditet. Det innebär att bukspottkörteln måste öka sin insulinproduktion för att kompensera för det ökade behovet av insulin. Klarar bukspottkörteln inte av det då stiger blodsockret och kvinnan utvecklar graviditetsdiabetes.

Läs mer om Graviditetsdiabetes

LADA är en form av typ 1-diabetes där insjuknandet är långsammare och symptom är inte så tydliga. LADA är en autoimmun sjukdom vilket betyder att kroppens eget immunförsvar angriper och förstör insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln.

Läs mer om LADA
Senast uppdaterad 12 oktober 2017