Bli medlem
Forskning

5 tandproblem och hur du undviker dem

Den som har diabetes har några munproblem att hålla extra koll på. Här får du tips på hur du maxar munvården – och gör rent på riktigt.

Inflammerat tandkött

Inflammation i tandköttet orsakas av bakterier – plack. Plack är en klibbig, färglös till blekgul beläggning av bakterier som byggs upp kring tänderna, speciellt på svåråtkomliga och trånga ställen. Får placken ligga kvar blir tandköttet irriterat, svullet och blödande. Inflammationer i tandkött kan i sin tur utvecklas till parodontit, tandlossning.

Inom 24 timmar börjar plack omvandlas till tandsten. Här gäller det alltså att du gör vad du kan för att hålla rent runt tandköttskanterna och mellan tänderna varje dag. Använd tandtråd, gummipetare eller mellanrumsborstar. Om du märker att det blöder på något ställe bör du vara ännu mer ihärdig just där. Att det blöder är inte farligt i sig. Undvik rökning, det ökar risken ytterligare för inflammerat tandkött.

Karies

Den som har diabetes kan vara extra utsatt för hål i tänderna, både som följd av att du tvingas småäta ofta och ta druvsocker för blodsockernivån och på grund av muntorrhet.

Den grundläggande rengöringen är A och O. Borsta med fluortandkräm morgon och kväll och gör rent mellan tänderna varje dag. Skölj gärna extra med fluor eller tugga fluortuggummi i fem minuter efter varje måltid. Att skölja munnen med vatten efter att du ätit kan göra skillnad. Då sköljer du bort matrester och hjälper till att återställa pH-balansen.

Muntorrhet

Dålig blodsockerkontroll kan orsaka muntorrhet. Det innebär att du får för lite saliv i munnen, eller att salivens konsistens har förändrats. Muntorrhet er i sin tur en ökad risk för att få hål i tänderna, så det gäller att göra extra rent i så fall.

Minska torrheten med receptfria salivstimulerande medel, som munsprej, sugtabletter eller munfuktgel. Du kan också smörja munnen med vanlig matolja. Ett tips är att välja mat med bra tuggmotstånd, som grönsaker och knäckebröd, och att tugga noga. Då
bildas det mer saliv. Drick vanligt vatten om du vill fukta munnen.

Blottade tandhalsar

Den som har borstat tänderna för hårt, eller har problem med tandlossning, kan få blottade tandhalsar. Det innebär att den övre delen av tandroten inte längre är skyddad av tandköttet vilket bland annat kan ge ilningar. Tandkött växer inte tillbaka.

Undvik ytterligare skador genom att borsta mjukt med små, korta drag. Skippa hårda tandborstar och tandkräm med mycket slipmedel. Du kan också dutta på fluortandkräm på den blottade tandhalsen och låta krämen sitta så länge som möjligt.

 

Text: Karin Persson
Foto: Pixabay
Källor: Leg. tandhygienist Emir Ahtam vid Folktandvården Region Stockholm, Internetmedicin, Netdoktor, Folktandvården Sörmland, Allt om tänder. 

Senast uppdaterad 21 februari 2020