Bli medlem
Ge en gåva

Celiaki vid diabetes

Celiaki eller glutenintolerans innebär att man är överkänslig mot gluten.

Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn och som leder till skador på tunntarmsslemhinnan. Sjukdomen är livslång och behandlingen är glutenfri kost.

Ungefär tio procent av de unga med typ 1-diabetes har samtidig celiaki. Idag uppskattar man att ca 700 barn upp till 18 år har samtidig diabetes och celiaki. Av de som får diagnoserna har mer än 90 procent fått diagnosen diabetes först. Typ 1-diabetes och celiaki är besläktade autoimmuna sjukdomar som uppstår när det egna immunförsvaret angriper och skadar kroppen.

Stor omställning

Att få ytterligare en diagnos är en stor omställning som kräver att man lär sig om den nya sjukdomen och hur den funkar ihop med sin diabetes. Det tar tid att planera, köpa och laga mat samtidigt som man informerar på olika håll om sjukdomarna och hur de ska behandlas. Det är lätt att känna sig ensam och utsatt i den nya situationen.

Senast uppdaterad 12 oktober 2017