Bli medlem
Forskning

Insulinet 100 år

Ja må vi leva!

Insulinets upptäckt är ett av 1900-talets stora medicinska genombrott. Miraklet i Toronto 1921 räddade som i ett trollslag livet på miljontals människor med diabetes. En av världens mest fruktade sjukdomar gick plötsligt att behandla.

Läs mer om Ja må vi leva!
Insulinets historia

Sjukdomen diabetes har varit känd sedan årtusenden. Någon bot har ännu inte upptäckts och en effektiv behandling startades först 1921. Då hade forskarna äntligen lärt sig hur det mystiska insulinet kunde föras över från djur till människa.

Läs mer om Insulinets historia
Genväg instagram

Följ #insulinet100år på Instagram för att inte missa något. Använd gärna hashtaggen själv och berätta vad du vill uppmärksamma med insulinet. 

Följ

Historien om diabetes och insulinets upptäckt

I boken "Historien om diabetes och insulinets upptäckt", som Diabetesförbundet gett ut tillsammans med vetenskapsjournalisten Tord Ajanki, går det att läsa om händelserna i Toronto sommaren 1921 då två unga forskare mot alla odds i ett eländigt utrustat laboratorium upptäcker insulinet. Få medicinska upptäckter har fått sådan omedelbar slagkraft - med några få injektioner hämtades döende patienter tillbaka till livet och den tidigare dödliga sjukdomen blev en behandlingsbar sjukdom.

Boken finns att köpa i vår webbutik: butik.diabetes.se 

Stötta diabetesforskningen

1900-talet har inneburit många framsteg för människor som lever med diabetes, där insulin varit den största. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra då diabetes fortfarande inte går att bota. Det är viktigt att fira de framsteg som gjorts, men glöm inte bort att vara med och bidra till framtidens forskning!

Swisha din gåva till Diabetesfonden med hjälp av QR-koden. Diabetesfonden stöttar årligen diabetesforskningen med miljontals kronor. QR-koden finns även att ladda ner längre ner på sidan om du vill sprida den i dina egna kanaler.

Insulin - inte för alla

Skyhöga priser tvingar amerikaner att korsa gränsen till Kanada för att köpa sitt insulin. I delar av Afrika förväntas en person som får typ 1-diabetes inte överleva mer än ett år. Varför finns insulin, en 98-årig medicin, fortfarande inte tillgängligt för alla?

Läs mer om Insulin - inte för alla
Senast uppdaterad 15 februari 2021