Clas von Sydow har haft typ 1-diabetes i 56 år. Trots det har hans fötter hållit sig friska, mycket tack vare god blodsockerkontroll och bra träningsvanor. Så när det plötsligt en dag för fem år sedan högg till i foten associerade han det inte till sin diabetes.
– Jag reste mig från skrivbordet när det smärtade till och foten vek sig. Jag trodde att jag hade vrickat den men det gick inte över. Vårdcentralen röntgade foten, men hittade ingenting och bad mig ta det lugnt.
Men värken höll i sig. Efter ytterligare två besök på vårdcentralen och ännu en röntgen kontaktade Clas von Sydow Centrum för Diabetes.
– Där märkte de att min onda fot var varm och skickade mig på magnetröntgen.
Det visade sig att han hade den ovanliga diabeteskomplikationen charcotfot, som försvagar skelettet och kan leda till frakturer och felställningar av foten. Behandlingen bestod av kryckor och en avlastande plastpjäxa, så kallad ortros, under nio månader.
– Det var inte lätt att hoppa runt på kryckor så länge. Jag var ständigt rädd för att belasta foten. Men jag är jätteglad att de upptäckte felet och att jag blev botad. Tänk om jag inte hade stått på mig!

I DAG KAN Clas von Sydow träna, cykla och promenera som vanligt. Men det tog en hel del rehab och träning innan foten var lika stark som tidigare. Hans råd till andra med diabetes är att ta all slags fotsmärta på allvar och ha charcotfot i bakhuvudet.
– Även om det är ovanligt är det viktigt att känna till. För på vårdcentralen är kunskapen om detta tillstånd nästan obefintlig. Själv misstänker jag att jag hade kunnat förbygga min charcotfot om jag fått hjälp tidigare. Så känner du smärta eller värme i foten – sök hjälp direkt.

Clas von Sydow

Bor: I Stockholm.
Ålder: 67 år.
Gör: Lärare på folkhögskola.
Diabetes: Typ 1 sedan 1965 då han var elva år.
Behandling: Insulinpenna och sensor.