Tomas Tobiasson är en man ständigt på språng, sällan med tid att ta hand om sig själv. Fram till för fem år sedan låg träning och kost långt ner på priolistan, något som satte sina spår – bland annat på fötterna.
– Jag hade väldigt dålig känsel och knappt någon cirkulation alls i fötterna, som var fulla av fotsvamp och fula sprickor. Värst var hälarna, som hade stora köttsår.
Han hade gått till olika fotvårdskliniker under flera år, men aldrig varit speciellt nöjd.
– Det enda rådet jag fick var att bada fötterna i såpvatten och slipa bort förhårdnader med fil, men fötterna blev bara sämre.

NÄR HAN 2014 fick beskedet av sin läkare att hans fötter var bortom räddning och att en amputation inom ett par år förmodligen var enda utvägen blev det förstås en chock.
– Jag tänkte: hur ska det gå för mitt företag?
Men det blev också en vändpunkt. Tomas Tobiasson bestämde sig för att ta tag i sin diabetes. Han började träna cykling och la även om kosten. Dessutom började han ta hand om sina fötter på ett helt nytt sätt, med dagliga fotbad med ett badsalt som han fått rekommenderat av en fotterapeut, samt noggrann insmörjning.
– Allt det sammantaget har gjort att fötterna i dag är friska och varma och att fotsåren är borta. Numera badar jag fötterna med saltet två gånger i månaden och är väldigt noga med att smörja dem varje gång de varit i kontakt med vatten.
Läkarna tycker att det är lite av ett mirakel, men själv tycker han inte att det är så märkligt egentligen:
– Det handlar om att se till helheten. Fotvården är en del, men hade jag inte tagit tag i det andra hade det förmodligen inte blivit så här bra, säger Tomas Tobiasson som firade sina ”nya” fötter med en cykeltur till Paris 2019.

Tomas Tobiasson

Bor: I Orsa.
Ålder: 59 år.
Gör: Ekonomikonsult.
Diabetes: typ 2/Lada sedan 1996.
Behandling: Insulin och metformin, samt sensor.