Bli medlem Ge gåva

Frågor & svar

Vad har fötter med diabetes att göra och vad kan jag göra för att själv ta hand om mina fötter? Vi har sammanställt och svarat på de vanligaste frågorna om fötter som kommer in till oss.

Min fotterapeut har stängt under coronapandemin, vad kan jag göra själv hemma?

Inspektera dina fötter dagligen. Var observant på svullnad, rodnad, värmeökning, torr hud, skavsår, förhårdnader, hudsprickor och nagelförändringar.

Torka torrt mellan tårna efter daglig tvätt. Var noga med strumpor och skor så att de inte tränger, trycker, skaver och orsakar skador.

Vad brukar din fotterapeut ge dig för råd? Följ dessa, de gäller för just dig och dina specifika problem.

Vilka hjälpmedel tycker du är de bästa?

En bra nageltång. Om du brukar fila på förhårdnader, gör det på torr fot med en fotfil med ”sandpappersyta”. Ej metallfilar eller elektriska filar kan orsaka neuropati och du kan skada huden.

Smörj och torka bort överflöd mellan tårna. Bär strumpor och hela skor även nu till sommaren. Hör av dig till sjukvården när du upptäcker förändringar.

Vilka villkor gäller för medicinsk sjukvård, vad finns för krav för att det ska heta medicinsk fotvård?

När det gäller det som får kallas medicinsk fotvård finns det tyvärr ingen legitimation eller skyddad yrkestitel ännu men går du till någon med anställning inom hälso- och sjukvården ska du kunna känna dig trygg, och även om du går tull någon privat som arbetar på avtal mot Regionen.

Varför är mina fötter känsliga när jag har diabetes?

Risk för nervpåverkan och påverkan på dina blodkärl, det som heter neuropati och angiopati.

Neuropatin ger nedsatt ytlig skyddskänsel, torr hud och förändrad skelettstruktur som ger deformiteter som i sin tur ger överbelastning som då ger förhårdnader som måste hållas efter för att inte bli sår.

Neuropatin är lurig – du känner inte att du inte känner! Daglig inspektion är viktig och god egenvård.

Du kan kräva att få en årlig kontroll av dina fötter enligt Nationellt vårdprogram för undvikande av komplikation vid diabetes.

Jag är över 70 år och vågar inte gå till fotterpeuten nu, vad ska jag göra?

Ring och prata med din fotterapeut som ”känner” dina fötter. Gå aldrig barfota (utan skor), ha alltid strumpor i skorna. Du ska ha hela skor som skyddar din fot både inom- och utomhus.

Vissa regioner har löst det med att riskpatienter får åka sjukresa under dessa tider.

Jag har ett sår på min fot som inte läker, vad ska jag göra?

Du måste absolut ta kontakt med sjukvården och vara mycket noggrann med din egenvård och observant på förändringar/försämringar.

Ska du lägga om hemma själv eller med hjälp av anhörig eller någon annan är det mycket viktigt med hygienrutiner och att du vet hur det förband du använder ska hanteras och ligga mot sårytan. Avlastning är jätteviktig vid sår!

Hur gör jag förebyggande fotvård?

  • Daglig inspektion av fötterna, tvätta och torka torrt mellan tårna.
  • Smörj fötter och torka igen torrt mellan tårna, rena strumpor, fotriktiga skor.
  • Klipp naglarna så rakt av som möjligt och fila vassa nagelhörn. Utförs med fördel i samband med dusch så naglarna är litet mjukare att hantera.
  • Klipp ej för kort och inte ner mot nagelfalsens sidor för att minimera risk för nageltrång.
  • Fila förhårdnader försiktigt med sandpappersfil på torr fot - använd inte elektriska filar eller fotfilar av metall.
  • Var observant på svullnad, rodnad, värmeökning, torr hud, skavsår, förhårdnader, hudsprickor och nagelförändringar.
  • Strumpor av naturmaterial (ull, bomull, bambu, silke) utan hårda resårer, utan tjocka sömmar som skaver och vänd sömmarna utåt. Strumpa med riktig häl, ej tubsocka.
  • Skor av material som tillåter foten att andas, stadig hälkappa och vridstyv sula, rymlig över tårna, stöd och skydd för foten.
  • Aldrig barfota – Alltid sko på foten för att skydda den, både inom- och utomhus
Senast uppdaterad 1 december 2023