Nina Berglunds yngsta son Didrik jollrar lite för att tala om vad han vill. Han har hunnit bli ett halvår nu och är stor för sin ålder, större än hans bror var vid samma ålder, men det var han redan i magen.
– Jag hade en okomplicerad graviditet förra gången och hade trott att det här skulle bli på samma sätt. Visst kan graviditeter vara olika, men det här var utomordentligt tungt, säger hon.
Nina var höggravid förra sommaren, värmen gjorde henne stillasittande på balkongen och det blev ganska många glassar. Ett magmått efter sommaren väckte misstankar om att Nina hade utvecklat graviditetsdiabetes. Ett glukostest fastställde diagnosen.
– Jag var ganska långt gången då, magen var redan stor.
– Han hade vuxit till sig duktigt och var 47 procent större än beräknat. Men när jag fick höra att han inte skulle få ligga tiden ut blev jag sorgsen, säger Nina.
Didrik kom ut i vecka 38 med planerat kejsarsnitt. Då vägde han nästan fem kilo.
– Vi fick koppmata honom var fjärde timme oavsett hur mycket han ammade, så att inte blodsockret skulle sjunka.
Och det funkade.
– Ibland funderar jag på om det här kommer att påverka min son på något sätt. Och jag kan undra varför jag fick graviditetsdiabetes eftersom jag aldrig har varit överviktig, misskötte jag mig? En läkare har sagt att om jag inte sköter mig nu så kommer jag att få typ 2-diabetes. Så nu försöker jag göra det.

Nina Berglund

Ålder: 35
Bor: Stockholm
Gör: Researcher och administratör
Familj: Mannen Sebastian, sönerna Didrik, som föddes i oktober 2018 och Ossian, 3,5 år.