Bli medlem Ge gåva
"Det finns en stor oförståelse"

"Det finns en stor oförståelse"

För Anneli Lindström är tröttheten stundtals förlamande.

– Jag känner mig aldrig utvilad och alldeles för ofta tycker folk att jag är tråkig.

 

När tröttheten slår till orkar Anneli Lindström varken ta hand om hemmet eller sysselsätta sin son som hon hade önskat.

– Tröttheten trycker ner mig, både fysiskt och psykiskt, och sitter i hela kroppen. Jag orkar inte leka med barnen som jag vill. Att titta på en film sent på kvällen är oftast ingen idé. Jag blir alldeles för trött redan vid 20-21-tiden.

Idag är Anneli Lindström 30 år gammal. Hon fick diabetes typ 1 när hon var fyra och tröttheten kom smygande i 17-årsåldern. Ungefär samtidigt fick hon också problem med lederna, som är stela och ”känns som att det är knäck i dem”.

Trots två stora utredningar, den senaste för 4-5 år sedan, har läkarna inte hittat någon anledning till varken tröttheten eller ledproblemen.

– Jag håller på att ge upp det där och får kämpa på så gott det går. Jag upplever att jag möter en ganska stor oförståelse kring min diabetes, och i kombination med tröttheten är det ett riktigt stort problem.

Tröttheten finns där hela tiden, och vissa dagar vill hon bara dra täcket över huvet och stanna kvar i sängen. Även om läkarna inte kan visa några bevis för att tröttheten hänger ihop med hennes diabetes, är hon själv säker på kopplingen. Framför allt den mentala tröttheten.

Som grädde på moset fick dessutom hennes tvåårige son diabetes typ 1 i våras.

– Så det blir en extra utmaning. Och belastning.

Hon hanterar tröttheten genom att vara ganska tjatig på sina anhöriga, tala om rakt och ärligt hur det är, och ta mycket pauser. Men allt det kan leda till att andra människor tycker att hon är jobbig och tråkig.

– Min man tyckte att jag var tråkig men han har börjat förstå att jag inte bara är gnällig, att det verkligen är så här.

Tidigare arbetade hon som sjuksköterska, men kvällar, sena nätter och helger slet hårt och till slut bytte hon jobb och gick ner i arbetstid.

– Nu jobbar jag 30 procent på Systembolaget. Övrig tid är jag hemma med huset och barnen, och det känns bra.