Kan psykolog i teamet ge bättre vård?
Går det att få bättre blodsocker med hjälp av KBT-terapi? Det undersöks nu i en svensk studie av personer med svårkontrollerad typ 1-diabetes.
Typ 1-diabetes är en ständig följeslagare som följer dig livet ut, och som kräver daglig egenvård. En person med typ 1-diabetes behöver kontinuerligt planera, förbereda och tänka på alla de saker som påverkar blodsockret. Förutom det ständiga planerandet tillkommer även oro för allvarliga komplikationer, både akuta och långsiktiga.
Att hantera diabetes är krävande och för att lyckas behöver man stöd, inte bara vad gäller det medicinska utan också den mentala och känslomässiga biten. På den här sidan kan du läsa mer om de psykologiska utmaningar det innebär att ha typ 1-diabetes, och du får även tips på hur du kan handskas med dem samt vilken hjälp du har rätt att få.
Ibland kan det vara svårt att själv känna att man behöver stöd eller är i behov av hjälp. Nedan har vi listat en rad tecken på diabetesutmattning. Känner du igen dig i dessa bör du kontakta din vårdcentral eller diabetesmottagning. Du kan även ringa 1177 för att få ett snabbt svar om vart du ska vända dig. Finns det en misstanke om psykisk ohälsa är vården skyldiga att utreda viket behov du har.
Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har tankar eller planer på att avsluta ditt liv.
Detsamma gäller om du är orolig över att någon i din närhet mår så dåligt att hen riskerar att skada sig själv eller någon annan allvarligt.
2020 gjorde Ung Diabetes en enkätundersökning om hur det är att leva med typ 1-diabetes. Studiens syfte var bland annat att undersöka hur behovet av och tillgången till psykosocialt stöd ser ut.
I studien uppgav 4 av 10 att de har ett behov av psykosocialt stöd. Vidare är det bara 41% som har blivit erbjudna stöd och av de som fått stöd upplever endast 24% att det stödet de fått har hjälpt. Läs hela resultatet av undersökningen här (länk)
En webbenkät som skickades ut till totalt 7 993 medlemmar i Diabetesförbundet skickades och 3 481 svar kom in vilket ger en svarsfrekvens i undersökningen på 43,6 procent.
Går det att få bättre blodsocker med hjälp av KBT-terapi? Det undersöks nu i en svensk studie av personer med svårkontrollerad typ 1-diabetes.
Tröttheten är ständigt närvarande för många personer med diabetes. Läs mer om trötthet och hur du kan hantera den.