Hål i tänderna är vanligare bland personer med diabetes. Knivigt, eftersom många måste småäta för sitt blodsocker. Här reder vi ut vad kariesrisken beror på – och vad du kan göra för att skydda dina tänder.
1 Vad är egentligen karies?
Karies, hål i tänderna, är en folksjukdom och den vanligaste orsaken till problem med tänderna. Vid karies bryts tänderna ner av syror som bildas av olika bakterier som finns i placket. Det är vanligast med karies på tändernas tuggytor och på tandytor som står emot varandra.
2 Varför är karies vanligare vid diabetes?
Det är bland annat vanligare med både muntorrhet och hög glukoshalt i saliven bland personer med diabetes – två faktorer som ökar risken för karies. Högt blodsocker kan också påverka plackets sammansättning och göra att karieskopplade bakterier dominerar mer än vanligt i munnen.
3 Är det någon skillnad mellan typ 1 och typ 2?
Ja, det finns vissa skillnader och på flera frågor kring diabetes och karies har forskningen fortfarande inga entydiga svar. Det gäller till exempel om det ens finns ett samband mellan välkontrollerad typ 1-diabetes och karies eller inte. Vissa studier har visat att barn med typ 1-diabetes har mer karies än barn utan diabetes, men andra studier har inte kunnat visa någon skillnad. Mer forskning behövs helt enkelt för att reda ut hur kopplingen ser ut.
En del studier har visat ett samband mellan dålig blodsockerkontroll och mer karies bland personer med typ 1-diabetes, men det sambandet har man inte kunnat se bland personer med typ 2-diabetes. När det gäller typ 2 har många studier däremot visat att rotkaries är tre gånger vanligare bland personer med typ 2-diabetes än i befolkningen i stort.
4 Så vem är i riskzonen att drabbas av karies?
Det finns inget enkelt svar på det, men generellt verkar det vara de som har svårstyrt blodsocker som också är i störst behov av förebyggande insatser.
5 Hur undviks karies?
Tandborstning med fluoridtandkräm är det viktigaste vapnet, minst två gånger om dagen. Det är också viktigt att undvika småätande. Vilket kan vara svårt för den som har diabetes och måste rädda upp sitt blodsocker ofta.
6 Vad kan man mer göra då?
Den som har hög kariesrisk kan skölja munnen regelbundet med 0,2-procentig fluoridskölj. Att använda en tandkräm med extra hög fluoridhalt (säljs receptfritt på apotek) kan också minska risken för karies, liksom att borsta tänderna tre gånger om dagen i stället för två. Ett annat effektivt sätt är att tugga sockerfria tuggummin med xylitol, det stimulerar utsöndringen av saliv. Tar du druvsocker kan det också hjälpa att skölja munnen med vatten efteråt.
7 Varför är saliv så viktigt?
Vår saliv är munnens viktigaste försvar. Ämnen i saliven kan hjälpa till att reparera kariesskador och minska syrahalten i bakteriebeläggningen på tänderna. För den som är torr i munnen är det extra viktigt att vara noga med fluorid, matvanor och munhygien. Tecken på muntorrhet är till exempel att du ofta behöver fukta munnen, suga på tabletter eller dricka för att svälja något torrt. Känner du igen dig? Be att få göra ett test hos tandläkaren för att mäta mängden saliv.
8 Det går att få en kariesprognos, vad innebär det?
Med hjälp av flera parametrar försöker tandläkare och tandhygienister bedöma risken för att en person med diabetes ska få karies. Det som bland annat tas hänsyn till är:
Tandborstningsvanor
Muntorrhet
Karies och lagningar
Munhygien
Matvanor
HbA1c
Samsjuklighet
Ålder
9 Vad gäller kring tandkräm för barn?
Det är en myt att fluoridtandkräm är skadligt för små barn. Från det att första tanden tittar fram ska det borstas regelbundet. Använd först tandkräm med lägre fluoridhalt och en klick som motsvarar barnets lillfingernagel. Från två års ålder är det en ärtas storlek som gäller. Från och med sex års ålder ska en till två centimeter vuxentandkräm användas.
SÅ ANVÄNDER DU FLUORIDLÖSNING
1. Skölj munnen 1–2 gånger om dagen för att stärka tändernas emalj.
2. Sila i en minut så att alla tandytor träffas av vätskan.
3. Undvik att äta eller dricka efteråt.
TIPS FÖR ATT BORSTA TÄNDERNA RÄTT
1. Borsta i två minuter, två gånger om dagen. Efter frukost och innan du går och lägger dig.
2. Snåla inte med tandkrämen! Två centimeter skyddar bättre än en.
3. Sprid ut tandkrämen över alla tänder och borsta systematiskt.
4. Skölj inte munnen. Spotta bara ut tandkrämen eller sila med tandkrämsskummet + lite vatten.