Bli medlem Ge gåva

Komplikationer

Diabetes är en sjukdom som påvekar hela kroppen på olika sätt, och komplikationer kan uppstå med åren. Med dagens behandling får de flesta färre komplikationer jämfört med tidigare.

Här har vi samlat information om de vanligaste komplikationerna på lång sikt vid diabetes typ 1, och vad du kan göra för att minska risken att drabbas.

Vid diabetes typ 1 kan du även drabbas av så kallade akuta komplikationer, det vill säga höga och låga blodsockervärden. Mer om detta hittar du under "Blodsocker".

Ögon

Ögon

Diabetes typ 1 påverkar ögonen och det kan leda till förändringar i näthinnan, även kallat diabetesretinopati som i sin tur kan leda till synskador. Retinopati är den vanligaste orsaken till synskador hos personer med diabetes. Det är därför viktigt att personer med diabetes regelbundet går på ögonundersökningar.

Läs mer om Ögon

Psykisk ohälsa

Typ 1-diabetes är en ständig följeslagare som följer dig livet ut, och som kräver daglig egenvård. En person med typ 1-diabetes behöver kontinuerligt planera, förbereda och tänka på alla de saker som påverkar blodsockret. Förutom det ständiga planerandet tillkommer även oro för allvarliga komplikationer, både akuta och långsiktiga.

Läs mer om Psykisk ohälsa

Njurar

Njurpåverkan vid diabetes kallas nefropati och uppstår när blodsockret har varit förhöjt under lång tid.

Läs mer om Njurar
Senast uppdaterad 6 februari 2023