Bli medlem Ge gåva

Med rätt stöd finns inga hinder

Detta behöver du veta som rektor i förskola/skola.

Många skolor behöver förbättra sitt stöd. Svensk forskning visar att barn med diabetes presterar sämre i skolan jämfört med de som inte har sjukdomen. Att alla barn inte får ett bra stöd i skolan bekräftas också i en aktuell undersökning från Svenska Diabetesförbundet.

Ett av tre barn har drabbats av allvarliga fysiska tillstånd i förskolan/skolan. Det positiva är att det finns bra vägledning och kunskapsstöd för förskolor/skolor som har elever med sjukdomen.

Längst ner finns en nedladdningsbar checklista som skickats ut till 3700 skolor i Sverige i början på 2024. 

- Vill du beställa broschyr i tryckt format, kan du göra det här.

 

Ta även del av: 

Inslag i P4 Blekinge Elever som har diabetes typ 1 får inte alltid det stöd de behöver när det är i skolan. Det visar en undersöknings som Svenska Diabetesförbundet har gjort.

Inslag i P4 Värmland: Sjuåriga Alma som fick en insulinöverdos i skolan. Tyvärr är Alma ett av många barn som utsätts för allvarliga incidenter i skolan, ett av tre barn drabbas visar en undersökning från Svenska Diabetesförbundet. Sakkunig i barn- och föräldrafrågor Emma Skepp medverkar och berättar om resultat från senaste undersökningen.

Socialförsäkringsminister Anna Tenje engagerar sig i barn med diabetes i skolan, lyssna på inslaget här. 

Inslag i Nyhetsmorgon: Hör tioåriga Jack Lindahl berätta om hur det är att leva med typ 1 diabetes och ha en resurs i skolan. Tillsammans med Jack medverkade även hans pappa Kaveh Pakjoo och Emma Skepp, sakkunnig i barn- och föräldrafrågor Svenska Diabetesförbundet,  och berättade om rapporten "Med rätt stöd finns inga hinder". 

Hur är det att ha en resurs i skolan jämfört med en skolgång utan resurs?

I klippet nedan får du höra vittnesmål från tioåriga Jack Lindahl som berättar om hans erfarenheter av att ha en diabetesresurs i skolan och vittnesmål från 21 åriga Ebba Målqvist som berättar om hur det var att inte ha en diabetesresurs i skolan. 

Debattartiklar om att förbättra stödet i skolorna för elever med diabetes:

Senast uppdaterad 19 mars 2024