Diabetes i skolan
Diabetesförbundet arbetar för att barn med diabetes ska ha rätt till en likvärdig skolgång och inlärningssituation som andra barn.
Att börja gymnasiet kan kännas extra nervöst för den som har typ 1-diabetes. Alice Svärd har just lämnat tryggheten i sin gamla klass.
Alice Svärd, 16 år, har haft typ 1-diabetes sedan sex års ålder. I augusti började hon gymnasiet – med både förväntan och oro.
– Många tankar susar i huvudet. Tyvärr är fördomarna många kring personer med diabetes och deras liv. Därför känner jag lite ångest, eftersom jag också är en tjej med helt vanliga tonårsproblem som har en önskan om att passa in, bli omtyckt och accepterad. Jag hoppas innerligt att jag hamnat i en fin klass som behandlar mig som Alice och inte tjejen med diabetes. Visst, diabetesen tar upp nästan hela min vardag, men jag är så mycket mer än bara min sjukdom.
– Det brukar tyvärr dröja ett tag innan jag berättar. Mycket för att jag är så trött på bemötandet jag får nio gånger av tio. ”Va, har du sockersjukan?” ”Men fick du det för att du åt för mycket socker när du var liten?” ”Åhhh stackare, kan du inte äta godis då?” All okunskap har fått mig att känna både lite skam och oro kring vad folk ska tycka. Men jag är på god väg att bli den där tjejen som inte bryr sig alls om andras åsikter om mig. Jag hoppas kunna säga ”jag har diabetes” utan att tycka att det är jobbigt.
Text: Klara Eriksson
Foto: Isaiah Fergusson
Diabetesförbundet arbetar för att barn med diabetes ska ha rätt till en likvärdig skolgång och inlärningssituation som andra barn.
Ung Diabetes är en del av Svenska Diabetesförbundet och finns till för unga med diabetes mellan 15 och 30 år.
Svenska Diabetesförbundet
Box 5098
121 16 JOHANNESHOV
Besöksadress
Arenavägen 45, 17tr
Ge en gåva
Swish: 900 77 41
BG: 900-7741
Kontakta oss