Bli medlem Ge gåva
Artikel ur Allt om Diabetes nr 4 2022.
Kunskapsbank

Artikel ur Allt om Diabetes nr 4 2022.

Om du injicerar insulin kan du förr eller senare upptäcka hårda knölar av fett under huden. Är de något att oroa sig för? Varför dyker de upp? Och vad kan du göra för att slippa dem?

1. De flesta som injicerar insulin får fettkuddar

Lipohypertrofi är när ”kuddar” av fett bildas under huden. De uppstår om du injicerar insulin, eller andra läkemedel, om och om igen på samma ställe på kroppen och är vanligt bland personer med diabetes. Två av tre personer med typ 1-diabetes har någon grad av lipohypertrofi. Kuddarna bildas oftare där du injicerar långtidsinsulin, förmodligen eftersom det stannar kvar längre i vävnaden.

2. Kuddarna kan vara stora som tennisbollar – eller platta

Tecknen på lipohypertrofi varierar ganska mycket:
Huden kan börja kännas tjockare och mer gummiaktig än vanligt.
Det kan vara knölar av fett under huden med storleken som allt från ett pepparkorn till en tennisboll.
Lipohypertrofi kan också förekomma utan knölar. Området känns då fastare än andra ställen på kroppen. Det är platt, med andra ord. Ultraljud kan upptäcka dolda fettkuddar.

3. De orsakar svajigt blodsocker och hypoglykemier

I fettkuddarna har vävnaden en annan struktur än i den vanliga fettvävnaden. Det gör att insulinet tas upp sämre och mer oförutsägbart. Så trots att du tar rätt insulindos, håller kolhydratkoll och rör på dig kan blodsockret svänga om du sticker i en fettkudde. Att hantera blodsockret blir helt enkelt svårare.

4. Du vill rotera, rotera, rotera

Kan du undvika fettkuddar? Svaret är ja! Rotera stickställe, varje stick och med minst ett fingers bredd från senaste sticket. Tänk hela magen, lår och skinkor och hitta på ett system. Kanske höger sida jämna veckor och vänster sida udda, skinka på morgonen, mage dagtid och lår på kvällen? Försök att bara sticka på samma punkt var fjärde vecka. Fråga ditt diabetesteam vilka ställen just du kan använda.
En annan knölig bov är att återanvända nålar. Använd alltid fräscha nålar.

5. Fettkuddar läker ut

För de allra flesta räcker det med att rotera stickställe för att fettkuddarna ska läka ut och försvinna. Det tar ofta några månader, ibland år. Den som har stora problem och få stickställen kvar att använda kan i dag få hjälp genom fettsugning.
KÄLLA: WEBMD, DIABETES SELF-MANAGEMENT.
-------------------------------

Ur Allt om Diabetes nr 2, 2022

Text: Ulrika Lundberg