Ett vattenfall porlar i den tropiska regnskogen. Det hörs glada röster och strax kommer en grupp människor fram ur snåren. Några av dem bär gula västar som det står ”Walk for health” på. En av dem är Vanetta Geash, 62 år. Västen visar att hon är vandringsledare.
– I maj 2016 fick jag veta att jag hade typ 2-diabetes. Om mina dåliga vanor hade gett mig diabetes tyckte jag det var mitt ansvar att ändra dem för att bli frisk igen, säger Vanetta Geash och betonar att man kan få typ 2- diabetes utan att lida av övervikt eller ha ohälsosamma matvanor.
På Eden Project, som är en pedagogisk välgörenhetsorganisation och ett av Englands största besöksmål med över en miljon besökare per år, hade man samma höst påbörjat ett samarbete med St Austell hälsovård. Konceptet påminner om fysisk aktivitet på recept, men här kallas det ”social prescribing”. Vårdcentraler kan remittera patienter med medicinska, sociala, emotionella eller praktiska behov till lokala, icke-kliniska verksamheter som träning, sociala föreningar och naturbaserade aktiviteter. Eden kan sägas vara allt i ett.
Det är svårt att tro att det här låg en övergiven gammal lergruva tidigare. Nu är det ett grönskande paradis både utomhus och i de stora halvglobformade biomerna, som växthusen kallas.
Steve Serevena fick diabetes typ 2 för tjugo år sedan. Först för några år sedan fick han veta att man kunde påverka sin hälsa genom motion och hälsosam diet. I dag deltar han i tre olika vandringsgrupper och tränar vattengympa.
– Jag har gått ner 60 kilo och mina värden har avsevärt förbättrats. 
Det bästa med promenaderna förutom motionen är den sociala biten, menar Nicole Grey, 26 år, och Sheila Osborne, 71 år.
– Jag har lärt känna folk som blivit mina nära vänner, säger Nicole. Vi peppar varandra och delar erfarenheter.
– Var sjätte vecka delar vi mattips och recept också, berättar Sheila.

EN SOM STUDERAT hälsoeffekterna av promenaderna är forskaren Shuks Esmere vid Exeter University. Under tio veckors tid har han vandrat med grupperna och gjort djupintervjuer med
deltagarna.
– Mitt fokus är hur människor kan använda miljön för sin hälsa. Eden tillhandahåller ett unikt område för detta. Det har växt fram ett nätverk där folk delar historier samt motiverar och stöttar varandra. Det bidrar starkt till förbättringar i hälsa.
Vanetta Geash är numera koordinator för diabetespromenaderna:
– Mina blodsockervärden ligger inte längre inom diabeteskurvan och jag behöver ingen medicin.
− Det finns en risk att man blir lite avtrubbad, och jag har själv drabbats av symtom på utbrändhet

Diabetes i Storbritannien

  • Varannan minut diagnosticeras en person med diabetes.
  • Av 66 miljoner invånare har 3,7 miljoner diagnosticerats med diabetes. (2017)
  • Drygt vart tionde dödsfall i åldern 20–79 år kan tillskrivas diabetes.
  • Uppskattningsvis en miljon människor har oupptäckt diabetes.

Källa: www.diabetes.org.uk