Diabetes är ett akut problem i Stillahavsregionen. Värst drabbat är Amerikanska Samoa, där i princip alla är överviktiga. Varannan vuxen har också utvecklat typ 2-diabetes. Men det har inte alltid varit så. För bara någon generation sedan var diabetes nästan obefintligt här.
Docent Nicola Hawley vid Yale forskar om diabetes och övervikt på Samoaöarna. Hon pekar ut den importerade skräpmaten som den stora boven.
– Traditionell samoansk mat, som brödfrukt och kokosnötter, är visserligen kalorität men innehåller också mycket näring. Lägg till processad skräpmat till den dieten så inser man snabbt att kaloriintaget blir för högt.
Inte nog med att den importerade maten är billigare än inhemsk mat, den har dessutom blivit en statusmarkör på Samoa.
– Om du kommer till en middag med en burk konserverat kött som gåva ses du som mer välbeställd än om du kommer med en papaya från din trädgård, säger Nicola Hawley.
Satu Viali är läkare och professor vid medicinfakulteten vid Samoas universitet. Han har länge arbetat med diabetespatienter och säger att skräpmatsdumpning är ett stort bekymmer.
– USA, Australien och Nya Zeeland dumpar extremt fet mat här som gör oss sjuka. Ett exempel är kalkonsvansbitar, som är väldigt populärt här. De feta svansbitarna säljs som djurfoder i resten av världen.
– Men företagen tjänar stora pengar på att exportera dem till Samoa. De har stor skuld i vad som har hänt med vår lilla nation.

I KÖLVATTNET AV fetmaepidemin har sjukvården svårt att hantera alla som kommer in sent, nästan blinda, med njursvikt eller hjärt-kärlsjukdomar på grund av obehandlad typ 2-diabetes. Många orkar inte längre jobba för att de är för sjuka.
– Vi har samma problematik som i övriga världen; när personerna kommer in har de ofta redan komplikationer och inte sällan en alltför avslappnad inställning till diabetes, högt blodtryck och fetma, säger Satu Viali.
Flera av öns kristna församlingar har börjat predika om hur man lever mer hälsosamt och det startas gratis zumba- och gympagrupper för att få i gång samoanerna. Samtidigt satsar Samoas regering på information för att stoppa den snabbt ökande fetman. Kampanjen ”Eat the rainbow” är ett försök att lära ut hur viktigt det är att äta frukt och grönt.
– Den här typen av kampanjer är jättebra, men man måste komma ihåg att bra mat är dyrare än dålig och därför arbetar man i uppförsbacke, säger Satu Vitali.
Fembarnspappan Pasta är en stadig samoan med traditionella tatueringar och höftskynke.
– Visst är många här feta, säger han till Sveriges Radio och skrattar. De dricker för mycket läsk, tror Pasta. 
Själv är han mer orolig för att några av hans tonåringar är för magra.
– De gillar inte min mat utan vill bara ha hamburgare, friterad kyckling och pizza

Amerikanska Samoa

  • Amerikanska Samoa är ett amerikanskt territorium i Polynesien med 55 000 invånare.
  • De senaste 20 åren har antalet personer med typ 2-diabetes 20-dubblats.
  • 1 av 5 nyfödda barn på Amerikanska Samoa är överviktigt. Vid 15 månaders ålder är 40 procent av pojkarna och 30 procent av flickorna överviktiga eller feta.