När Ksenia Sudogina gick den första promenaden med sin nuvarande pojkvän väntade hon med att berätta om sin diabetes.
– Att ha diabetes innebär att ständigt möta andras fördomar. Jag trodde att min pojkvän skulle ha en förutbestämd uppfattning, säger Ksenia och beställer en latte på ett kafé i centrala Moskva.
28-åringen diagnostiserades med typ 1-diabetes när hon var sju år gammal under sitt första skolår i hemstaden Sajanogorsk i Sibirien, belägen 4 360 kilometer från Moskva. Då fanns det inga blodsockermätare att köpa i staden, berättar hon. 
Ryssland är till ytan världens största land med en befolkning på över 144 miljoner, och stigmat kring diabetes är utbrett. Orsaken är brist på kunskap, säger Ksenia.
– Min diabetes begränsar mig inte på något sätt. Det är enklare här i megastaden Moskva än i landets fattiga regioner. Här finns bättre sjukvård och engagerade läkare.
Som ung kvinna i Moskva har hon tappat räkningen över antalet tillfällen andra har blivit obekväma när diabetes kommit på tal, eller när hon stuckit sig i fingret offentligt.
– Det saknas information. Jag vill att fler ska förstå att vi är vanliga människor.
En myt handlar om att personer med diabetes kan leva utan insulin.
– Att uppmana diabetiker gå till en shaman eller att dricka örtte för att ”bli botade” är inte ovanligt i Ryssland. Vidskeplighet stärker stigmat om diabetes. Att tro på fördomarna kan vara livsfarligt, poängterar Ksenia.
Det finns också myter som beskriver insulin som giftigt och beroendeframkallande.
– Det kommer att ta decennier att slå hål på djupt rotade fördomar och förändra attityder. Vi har själva kraften att bekämpa det sociala stigmat om vi är öppna med vår diagnos. 
Hon beskriver sig som lyckligt lottad. Hennes mamma är läkare och familjen har gjort så gott de har kunnat för att förbereda henne på att bemöta myterna.

TILLGÅNGEN TILL MEDICIN varierar beroende på var i Ryssland man bor. På allmänna sjukhus är insulin gratis, men bara om du har en statlig sjukförsäkring, vilket gör att människor inte alltid får tillgång till sin medicin när de behöver den. De som har råd köper sin medicin på nätet.
Ksenia har även erfarenhet av att det varit brist på insulin och mätinstrument på flera apotek och vårdcentraler i Moskva.
Läkaren Evgenija Patrakeeva delar Ksenias bild och betonar att sjukvården skiljer sig åt på federal och regional nivå.
– Sjukvården saknar resurser och hinner inte fånga upp alla som behöver hjälp. Människor behöver veta hur de ska nå oss och inte hamna hos någon ”magisk schaman”, säger Evgenija Patrakeeva vid Pavlovs första statliga medicinska universitet i Sankt Petersburg.

EVGENIJA PATRAKEEVA BERÄTTAR att en ny patient, 25 år gammal, nyligen besökte henne och mådde väldigt dåligt. Hennes situation belyser problemet för många med diabetes i Ryssland, anser hon.
– Hon visste knappt vad diabetes var och hade fått en broschyr om vilken mat hon skulle undvika. Bristen på kunskap förflyttar oss 50 år bakåt i tiden, säger Evgenija Patrakeeva.

TILLBAKA TILL KSENIA Sudogina och oron för att berätta för pojkvännen om diagnosen. Han hade redan spanat in henne och sett Ksenia mäta sitt blodsocker öppet.
– Han väntade på att jag skulle ta upp det själv. Han var nyfiken på vad jag höll på med, förklarar Ksenia Sudogina, som ler när hon tänker tillbaka på promenaden, förvånad över killens reaktion.
Ksenia har aldrig dolt sin diagnos, även om hon har varit orolig för andras reaktioner. Hon har numera en stor plattform på Instagram där hon delar med sig av sitt liv och mat- och träningstips.
– De senaste två åren har sociala medier fått en enorm genomslagskraft. Vi kan hitta varandra och få tips om bra läkare. När vi har en egen röst kan vi avliva gamla fördomar snabbare och minska stigmat, säger hon.

Diabetes i Ryssland

  • 5,1 miljoner människor lever med diabetes i Ryssland.
  • Både diabetes typ 1 och typ 2 spås öka de kommande åren, enligt data från federala hälso- och övervakningsmyndigheten Rospotrebnadzor.
  • Förklaringen till ökningen av typ 2-diabetes handlar om att fler sjuka får en diagnos, men övervakningsmyndigheten har samtidigt slagit fast att det finns ett stort mörkertal, samt att den nuvarande statistiken inte speglar hela Ryssland.