Hela 85 procent av alla diabetesrelaterade fotamputationer i Australien går att undvika med best practice-behandling och jämn fotvård. Det menar experterna bakom ”Diabetic foot Australia”.
– Vi har en nollvision. Inom 20 år ska ingen behöva amputera en fot eller tå i onödan, säger Peter Lazzarini, som leder projektet.
I Sverige utförs varje år drygt 1 400 amputationer på grund av diabetes. En siffra som legat ganska konstant de senaste tio åren, trots att antalet personer med diabetes ökar.
I Australien visar en studie som nyligen publicerats i Medical journal of Australia att en kroppsdel amputeras varannan timme i landet på grund av diabetes.
Det är hisnande siffror. Enligt Peter Lazzarini, huvudforskare vid Queensland university of technology i Brisbane och en av upphovsmännen bakom projektet Diabetic foot Australia, beror det på ren okunskap och brist på resurser.
– De med diabetes får inte tillräcklig information för att läkarna själva inte har den kunskap som krävs. Ögon, njurar, hjärna och hjärta – där finns det specialutbildade inom varje område. Men det saknas specialister på diabetesfötter, säger Peter Lazzarini.
– Har man som läkare inte kunskap om detta så kan man tycka att ett ben eller en fot ser bra ut, när de i själva verket inte alls är bra, säger Peter Lazzarini. Han är helt övertygad om att det går att vända trenden.
– Det är enkelt egentligen. Ignorerade fötter och diabetes kommer att fortsätta vara den ledande orsaken bakom amputationer. Fokuserar vi på fötterna hos de hundratusentals som har diabetes så kommer vi att kunna undvika både amputationer och sjukhusvård, säger Peter Lazzarini.
Sedan projektet startade för fyra år sedan har den negativa spiralen redan börjat vända. Den främsta anledningen är att det tack vare jättesatsningen öppnat fler kliniker i landet dit personer med diabetes kan vända sig.
– Det finns tre viktiga saker som vi fokuserar på: vårdkvalitet, tillgången till vård samt forskning och utveckling. Vi ska visa vem som
behöver hjälp och var, och oavsett var man bor i landet ska det vara enkelt att få vård, säger Peter Lazzarini.

DE ENORMA AVSTÅNDEN i Australien gör att det är långt mellan sjukhus och vårdkliniker på flera ställen. Peter Lazzarini vill använda all tänkbar modern teknik, som mobilappar, för att göra det lättare för både patienter och vårdpersonal.
– Har man inte möjlighet att själv ta sig till ett sjukhus för kontroller ska man kunna ta en bild på sår och infektioner, som sedan skickas till och granskas av experter som kan ge råd om vilken vård som krävs, säger han.
År 2040 ska en amputation på grund av diabetes vara något högst ovanligt, om projektet lyckas med visionen.
– Vi är helt säkra på att detta är ett mål som faktiskt går att nå. I framtiden hoppas jag också att vi får superspecialister inom området, säger Peter Lazzarini.
Fötterna blir ofta förbisedda, det finns så många andra delar av livet med diabetes som kräver fokus. Fotsår hos patienter med diabetes kan läka utan amputation. För att få bra hjälp i tid är det viktigt att kolla sina fötter ofta hos läkare, råder Peter Lazzarini.
– Man bör screena sig en gång i halvåret för att se om man hamnat i riskzonen. Och har man riskfötter bör man kollas upp ännu oftare

Fotstatus Australien 2019

  • 1,2 av Australiens 25 miljoner invånare har diabetes.
  • Varje dag genomgår 12 personer en diabetesrelaterad amputation.
  • 380 000 australier har riskfötter på grund av diabetes (försämrad cirkulation och känsel). Det är lika många som bor i huvudstaden Canberra. 
  • 50 000 har fotproblem som sår, infektioner och riktigt dålig cirkulation. 
  • 900–1 000 personer är inlagda på sjukhus varje natt på grund av diabetesfötter.