Bli medlem
Ge en gåva

Utblick

Hur lever människor med diabetes i andra delar av världen? Vi gör nedslag i olika världsdelar och lyfter fram både positiva exempel att lära ifrån, och länder som har stora utmaningar.

Res med diabetes

Sofia Larsson Stern älskar att resa och har besökt 25 länder. Men efter att hon för tio år sedan fick sin typ 1-diagnos räcker det inte med pass, pengar och biljetter i packningen. I dag är hon något av ett proffs på att resa med diabetes.

Läs mer om Res med diabetes
Syrien

I Syrien är det inte kulor och bomber som
skördar flest liv, utan avsaknaden av mediciner och vård.

Läs mer om Syrien
Mexiko

Tretton miljoner personer med diabetes innebär att diagnosen ses som det största offentliga hälsoproblemet i Mexiko. Stora resurser sätts in för att förebygga och behandla typ 2-diabetes. 

Läs mer om Mexiko
Sri Lanka

På Sri Lanka är det hög status att vara lite överviktig, det signalerar att du har råd att äta dig mätt. Nu drabbas allt fler barn av fetma och typ 2-diabetes. Möt diabetesläkaren som tagit tag i problemet. 

Läs mer om Sri Lanka
Tanzania

En familjemedlem med diabetes kan innebära en stor ekonomisk belastning för familjer i Tanzania, ett av världens fattigaste länder. Emma Juberg praktiserade under sin utbildning till sjuksköterska på ett av landets sjukhus och fick se diabetesvården från insidan.

Läs mer om Tanzania
Nederländerna

Barn med typ 1-diabetes kan behöva stöd för att klara sin vardag. Det är bakgrunden till EU-projektet Charlie, som drivs i Italien och Nederländerna. Charlie är en söt liten robot som fungerar som både vän och lärare

Läs mer om Nederländerna
Singapore

I Singapore har över tolv procent av befolkningen diabetes och det är det näst mest drabbade landet i den rika delen av världen. I år utropade premiärministern krig mot typ 2-diabetes. 

Läs mer om Singapore

På landsbygden i Etiopien innebär en diabetesdiagnos många gånger en dödsdom. Att lyckas sköta och överleva med diabetes är en utmaning.

Läs mer om Etiopien
Australien

I Australien diagnostiseras en ny person med diabetes var femte minut.
Problemet hänger ihop med en allt tyngre befolkning, men det finns förebyggande insatser som fungerar. Ett exempel är The life program, som hjälper människor i riskzonen att leva hälsosammare.

Läs mer om Australien
Indien

Mycket ris, sött te, sockerrör att tugga på och för varmt för att röra på sig. Lägg därtill kroppar som är känsliga för att utveckla diabetes typ 2, och dessutom en alltmer västerländsk livsstil. Allt fler i Indien utvecklar diabetes.

Läs mer om Indien
Senast uppdaterad 3 november 2016