Bli medlem
Ge en gåva
Njut med nötter
Vegetariskt

Njut med nötter

Nötter hör julen till, men gör något mer än att bara knäcka dem i tv-soffan. Prova att rosta dem eller gör ett eget smarrigt jordnötssmör.

VETENSKAPLIG FORSKNING visar att en näve nötter och frön flera gånger i veckan är nyttigt. Studier visar att de som äter nötter regelbundet mindre ofta drabbas av hjärt-kärlsjukdom.
– Nötter innehåller rikligt av fina omättade fetter som kroppen behöver. De är också rika på mineraler och fibrer, och ger en bra mättnad. De påverkar inte blodsockret och innehåller i princip inga kolhydrater alls, säger Hannah Helgegren, dietist och doktorand i kostvetenskap, samt vice ordförande i Diabetesförbundet.
Därmed kan nötter vara ett bra mellanmål om man behöver bli mindre hungrig mellan måltiderna utan att samtidigt höja blodsockret.
– Alla nötter är bra, men ur näringssynpunkt är mandlar, hasselnötter, jordnötter och valnötter de bästa alternativen.

EFTERSOM NÖTTER innehåller mycket fett är de också Njut med nötter väldigt kaloririka. 0,5 dl nötter innehåller ca 200 kcal, vilket är samma som en liten smörgås och en frukt.
– Det finns så mycket gott att använda nötter till. Testa till exempel att göra eget nötsmör i stället för att köpa. Det är ett nyttigt pålägg, enkelt att göra och relativt billigt om man gör det själv hemma, säger Hannah Helgegren.

Bevisat nyttiga

Det finns vetenskapligt stöd för att fem portioner (à 30 gram, cirka 0,5 dl) nötter och jordnötter per vecka sänker LDL-kolesterol och triglycerider i blodet och minskar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar för dem som har diabetes.

Källa: Socialstyrelsens vägledning om kost vid diabetes.

Alla nötter är inte nötter

En del frukter som i vardagligt tal benämns nöt är inte nötter i botanisk eller vetenskaplig mening. Exempel på detta är frukter som kokosnötter och valnötter. Ordet "nöt" har använts länge i svenska språket, sedan fornsvenskans äldre tid. I fornsvenskan har det hetat nyt, not och nut. Det är ett gemensamt ord inom många germanska språk, och är möjligtvis besläktat med det latinska nux med samma betydelse.

Källa: Wikipedia