HUR OFTA HAR man inte köpt tomater och jordgubbar i butiken och de smakar – ingenting. Men odlade i eget land eller kruka, det smakar svensk sommar i form av sol, värme och barndomsminnen. Tänk att kunna gå ut i trädgården eller på balkongen och plocka in till frukost, salladen eller efterrätten. Få saker slår det. Både tomater och  jordgubbar går utmärkt att odla i kruka eller balkonglåda. Plantorna trivs bäst om
det är väldränerat, soligt, varmt och helst vindstilla. Eller åk i väg till din lokala självplock. Kolla lokaltidningen eller anslagstavlan i livsmedelsbutiken.

JORDGUBBAR ÄR SMOCKFULLA med C-vitamin, antioxidanter och även en del järn, ingår som en självklar del i "nordisk kost" och fungerar till det mesta. Jordgubbssalsa passar till lammkött, jordgubbar med yoghurt/ kvarg/keso och nötter passar som mellanmål eller frukost, jordgubbssallad med maché-/spenatblad eller ruccola och pinjenötter är utmärkt till middagen och en fruktsallad med jordgubbar, kiwi och nektarin, som också har säsong på sommaren, sitter fint som avslutning på en lång middag. 

TOMATER ÄR PROPPFULLA med lykopen, en kraftfull antioxidant som kan bidra till att motverka prostatacancer. Mest effektiv är den när den är uppvärmd, som i soppa, tomatsås eller ketchup. En klassiker är bruschetta: finhacka tomater och blanda med
basilika, vitlök, olivolja, lite vinäger, salt och peppar. Eller koka ihop en sötstark tomatsås att ha till pasta eller på hemgjord pizza eller som sås till grillat kött, fisk eller kyckling.