Nässlan är en av våra allra nyttigaste örter och kan hjälpa till att ge nya krafter efter en lång vinter. Den är mycket näringsrik och innehåller bland annat vitamin A, C och E samt mineraler som järn, selen, kalcium, mangan och zink. Bladen är rika på klorofyll, upp till 60 procent. 

Föga förvånande kallas nässlan därför ibland för "det gröna guldet". Men till skillnad från guld är nässlor, för den som vill ge sig ut att plocka, gratis och finns i riklig mängd. Bäst är att skörda de späda toppskotten. Slår man beståndet med lie kan man skörda späda blad under hela växtsäsongen. Bladen förvälls eller torkas och kan användas på många sätt i matlagningen. Förutom till den populära nässelsoppan går det att använda primören i till exempel bröd och såser samt som te. 

Passa på att njuta av en välsmakande och nyttig nässelsoppa med ett gott bröd till när det gröna  guldet nu gör entré i våra trädgårdar.