Jag hade gjort ett seriöst försök att sluta tidigare. Då gick jag upp rejält i vikt, jag var uppe i 120 kilo till mina 167 centimeter – en riktig klump – och försökte övertala min läkare om att det var bättre att jag rökte än att jag skulle äta ihjäl mig, men han skrattade bara åt mig.
Rökstoppet höll inte den gången. En kort tid senare fick jag typ 2-diabetes och behövde börja medicinera på en gång. Min fru Karin rökte också och hade vid den här tiden börjat hosta mycket. När hon bestämde sig för att sluta gjorde jag henne sällskap.

DEN 8 FEBRUARI 2016 drog jag mina sista bloss. Genom vårdcentralen fick jag gå en rökavvänjningskurs och fick sedan börja med Champix, tabletter som ska minska röksuget. Det fungerade jättebra. Klart jag var röksugen och lite grinig, men jag längtade inte efter nikotinet. Snart återinfann sig smak och lukt och jag kände hur hemskt det kan lukta när någon röker.
Att rökningen satt så mycket i huvudet, det hade jag inte begripit. Nu kan jag tänka: ’Varför i helvete rökte jag i 46 år?’ Däremot var det svårt för mig att banta, som jag ju behövde. Till sist fick jag göra en gastric bypass-operation och nu väger jag 50 kilo mindre.
I dag är jag en helt annan människa egentligen. Jag har gått från hjärtarytmi och diabetes till att kunna säga att så här frisk har jag aldrig varit tidigare. Vitaminer är allt jag äter i tablettväg. Och äntligen kan jag gå med på älgpassen i skogen igen!
Varje månad sätter jag in pengarna jag skulle lagt på cigaretter på ett särskilt sluta röka-konto. När det finns något jag vill ha eller längtar efter, då använder jag rökpengarna så kan jag köpa det utan problem.

Lasses bästa sluta röka-tips

  1. Använd den envishet du besitter.
  2. Ta del av stödet du kan få från exempelvis vårdcentralen.
  3. Sätt undan pengarna du skulle lagt på cigaretter och köp något roligt för dem.