När jag fick diabetes 1959 fanns inte dagens möjlighet att kolla blodsockret. Vi kollade urinen i stället, la en tablett i ett rör med urin och jämförde färgen med en skala. Insulin tog jag en gång per dag, långverkande. Om jag kände mig skakig åt jag något och då gick det oftast över. Doktorn frågade om jag hade känningar men jag förstod inte vad han menade förrän långt senare.

Jag var tretton år när jag själv tog insulin första gången, på ett konfirmationsläger. Det var lite läskigt men mamma hade förberett mig så det gick bra. Det var då jag började förstå vad det här med diabetes handlade om. Sen var jag med på ett läger med den lokala diabetesföreningen när jag var 16–17 år, då lärde jag mig mycket, blev intresserad av kost och fick kontakt med en bra dietist.

Jag fyllde 60 nyligen och den bästa presenten fick jag av min diabetessköterska. Jag hade sett på tv om mätaren Libre, som en knapp på armen. Det verkade så lätt och smidigt. Jag mejlade sköterskan och skrev att jag har stuckit mig i 57 år och att jag ville ha en sådan. Hon svarade att det var kö och att jag skulle få en inom ett år. Men jag fick en i början av april och det är jättebra.

För att må bra försöker jag röra på mig mycket. I sommarstugan när jag var liten hade vi ett spår i skogen där vi sprang, så löpning är verkligen min grej. Det är enkelt, kräver inte så mycket utrustning och endorfinerna kommer så skönt i kroppen. Två pass i veckan blir det. Det är lättare att träna med ett inplanerat lopp så nu tränar jag för Stockholm halvmaraton i september. Men jag tävlar inte, mitt mål är att komma i mål. Jag brukar säga att varje tränande kvinna behöver en man därhemma som fixar mat och annat när man är trött efter träningen, och det har jag. Min sambo är ett väldigt stöd.

Många gånger blir inte allt som man tänkt eller planerat men jag har kommit fram till att det kan bli bra ändå.

Ur Allt om Diabetes nr 3 2016

Monicas tre bästa råd

1. Håll koll på blodsockret för att slippa otrevliga överraskningar.

2. Låt inte diabetesen styra ditt liv, du ska ha kontroll och styra sjukdomen med din kunskap.

3. Gör det bästa av situationen.