Det blev nästan en mjukstart, och jag har inte så många klara minnen från debuten. Diabetes har till viss del påverkat olika livsval. Jag är utbildad journalist, men insåg att högt tempo och svårigheter att upprätthålla rutiner när man kastas ut på olika reportageuppdrag inte var bra för mina blodsockernivåer.
Idag arbetar jag som forskare i statsvetenskap, och jag upplever att det passar bra med min diabetes då det är fritt och jag kan upprätthålla rutiner och röra på mig vid behov. Vid sidan av arbetet spelar jag teater i humorgruppen Hela Baletten, och har även gjort stand-up. Att stå på scen är inte helt lätt att kombinera med diabetes. Det är ganska krångligt att få ett blodsockervärde som är tillräckligt högt för att jag ska känna mig trygg med att inte få en känning. Samtidigt är höga värden skadligt på sikt. Så teater är inte helt kompatibelt med diabetes, men det är kul!
En annan utmaning som kräver extra planering är långlopp i olika former. De två senaste åren har jag åkt Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet. Nästa år blir det maraton. Sjukdomen kräver extra planering, men det är det värt eftersom det är roligt att träna.
Jag upplever att människor jag möter är intresserade av hur det är att leva med diabetes, så jag får ofta hålla ett litet föredrag. Det kan bli tröttsamt när det blir för mycket, men annars tänker jag att varje gång jag berättar så är det en person till som vet lite mer om diabetes.
Jag har anpassat mig efter sjukdomen. Jag avstår från vissa saker, men känner mig inte begränsad av att välja bort. Att se de valen som en begränsning gör inte min dag bättre.

Daniels tre bästa råd

  • Engagera dig i din behandling för att slippa problem på sikt
  • Hitta det som motiverar just dig att få bästa möjliga behandling
  • Låt din diabetes ta plats och tid i ditt liv