Dessutom är kunskapen otillräcklig både inom sjukvården och hos allmänheten och det anses vara väldigt negativt att ha en kronisk sjukdom. 
Jag kom till Sverige när jag var 27 år efter att ha träffat en iransk man som bodde här. De första åren efter diagnosen behandlades jag med tabletter, men efter att jag fått barn började jag även med insulin. Jag brydde mig inte om att tänka på kosten utan åt mycket sötsaker som tårta och choklad. För sex år sedan, när jag var 37 år, så började jag få domningar i benen. Vid ett läkarbesök varnades jag för att om jag inte började sköta om min diabetes så riskerade jag att få amputera benen i framtiden. Det gav mig en tankeställare. Min mamma dog av diabetes så jag har sett hur det kan gå om man inte sköter sig.

JAG KÖPTE OMGÅENDE ett gymkort och började med gruppträning. Min dåvarande pojkvän lärde mig styrketräning, och jag blev inspirerad och såg snabba resultat. Samtidigt började jag hålla koll på vad jag åt. Från att ha tagit 80 enheter insulin per dag kunde jag helt sluta med mediciner efter sex månader. Jag gick också ner 20 kilo på mindre än ett år. Jag tyckte det var så roligt med träning att jag ville börja tävla och det har bland annat lett till att jag kommit sexa i SM i bikini fitness. I dag mår jag väldigt bra. Jag är symtomfri och har normalt blodsocker. Jag får mycket positiva reaktioner från min omgivning och jag skulle gärna vilja bidra till att inspirera andra genom att berätta och föreläsa om min resa med diabetes.

Soroyas bästa tips

  1. Ät bra kost och håll koll på kalorierna.
  2. Var aktiv fysiskt, det är bra för både kropp och själ.
  3. Tänk positivt. Sjukdomen går inte att bota, men den går att hantera.