Njursjukdomen har gjort att jag varit konstant trött, och det är en trötthet som inte gått att vila bort.
2014 fick jag både en ny njure och en ny bukspottkörtel. Det var min andra transplantation, då jag redan år 2000 fick min första nya njure av min mamma. Att få nya organ har betytt allt för mig, det är underbart att vara fri från diabetes med de begränsningar det inneburit, och att slippa rädslan för lågt blodsocker. Jag bestämde mig snabbt för att släppa oron för avstötning och tänka att händer det så händer det. Jag som varit sjuk hela livet fick nya organ och blev frisk, så nu är det hälsan jag fokuserar på och går in för.
Tidigare har jag ofta legat och läst och tittat på tv på fritiden. Nu har jag orkat börja med styrketräning och njuter av det. Träning är ju hälsa.

JAG HAR VARIT lite försiktig med att berätta för andra som har diabetes att jag ”haft diabetes”. Det är ju så få som får den möjligheten. Men jag försöker påverka andra människor att säga ja till att donera organ. Är man beredd att ta emot så ska man också ge.
Mina erfarenheter av sjukdom och vård har också gett mig erfarenheter som jag kan dra nytta av. Det var inte lätt att som 15-åring få diabetes, det är ju en period när man helst vill vara som alla andra. Men jag lärde mig tidigt att ta ansvar, för till exempel maten. Jag är ju även väldigt insatt i njursjukdom och diabetes, vilket är en fördel då jag i dag arbetar på apotek.

Saras tre bästa råd

  1. Tänk positivt.
  2. Kunskap ger trygghet - läs på.
  3. Ta stöd av nära och kära.