Men att vara ute varje dag är ingen uppoffring för mig – det är en del av min medicinering. Regnar det finns det ju regnkläder och paraplyer. Det är väl inte hela världen om man blir lite blöt?
Jag har alltid rört på mig och varit i farten. Tidigare i livet har jag åkt skidor och orienterat. Men min läkare uppmanade mig att byta idrott för att jag inte skulle vara ensam i skogen om jag fick känningar.

JAG FICK MIN typ 1-diagnos 1955, när jag var 23 år. Jag hade magrat och kissade så mycket att min mamma tyckte att jag skulle gå till en läkare. Jag började med två sprutor om dagen, nu tar jag fem. Jag har fel på gula fläcken på högra ögat och har lite stela händer. Men i övrigt känner jag mig väldigt pigg för att vara 88 år. Jag tror att det beror på att jag går tre mil i veckan. Om jag går och handlar passar jag på att promenera lite när jag ändå är ute. Sedan ungefär 25 år tillbaka är jag också med i en gågrupp, där jag skulle kunna vara mamma till de flesta av de 60 deltagarna. Vi brukar gå en mil varje onsdag och går i en lång rad efter varandra – ibland är det svårare terräng och mycket uppförsbackar.
Någon i gågruppen har typ 2-diabetes, men det är ingen som tar sprutor. Det gör inte jag heller, utan jag tar en spruta på morgonen när jag äter frukost. Sedan sätter vi oss ofta på en stubbe och äter en ostmacka under själva promenaden. Min väninna brukar påminna
mig om att jag ska ta med mig en sockerbit ifall jag blir låg. När jag kommer hem vid 13-tiden tar jag ofta en spruta före lunch. Vissa frågar mig ibland: Är du trött? Orkar du? Jo, då – varför skulle jag inte orka? brukar jag svara

Från Allt om Diabetes 2/21

Berit Göransson, 88 år, bor i Tranås och har haft typ 1- diabetes i 66 år. Hon tycker om att umgås med sin dotter och två barnbarn. I 90 årspresent önskar hon sig ett fallskärmshopp.

Berits 3 tips för att gå i ur och skur:

  • Vilja. Så fort jag känner den friska, krispiga luften blir jag på bra humör.
  • Rätt kläder. Använd regnkappa vid regn och broddar om det är halt.
  • Vetskapen om känslan efteråt. Efter promenaden tar jag en dusch, äter och vilar.