Eftersom jag driver ett företag som sysslar med friskvård och rehabilitering visste jag en del om sjukdomen. Jag har kunder med både typ 1- och typ 2-diabetes. I mitt fall är jag övertygad om att det är min stressiga tillvaro som lett fram till att jag fått diabetes. Jag är egenföretagare och äter, lever och sover mitt jobb och det är väldigt stimulerande. Det är svårt att säga nej till att hjälpa folk, man får så mycket tillbaka. Men jag har lärt mig att det inte finns någon positiv stress, utan det är alltid ett hot mot kroppen.

JAG VÄRDESÄTTER NU återhämtning på ett annat sätt och planerar in den. Jag får tänka mig för varje dag så att jag inte bara ökar tempot. Eftersom jag redan tidigare både tränar och äter bra är det inte mycket jag ändrat efter diagnosen. Jag tycker man ska ha en avslappnad inställning till rätt kost. Det behöver inte vara äckligt för att man äter rätt saker, utan man ska fokusera på god och anpassad kost. Vad gäller mediciner så har jag börjat ta Metformin. Träningen har jag anpassat så att jag kör ett dagligt konditionspass.

ATT INTE STRESSA eller öka tempot i vardagen är min stora utmaning. Det är svårt, men jag gör så gott jag kan för att minska på arbetstiden och ge mig själv möjlighet att också ta det lugnt. Jag håller min sjukdom under kontroll så att den inte ska ge mig problem i framtiden. Jag är fortfarande ung och hoppas också att
forskningen fortsätter gå framåt.

Björns bästa tips

  1. Prioritera återhämtning, psykiskt och fysiskt.
  2. Träna konditionen – minst 30 minuter per dag.
  3. Satsa på god, hälsosam och anpassad kost.