Det var inför treårsdagen av hans egen sjukdom som han hade funderat på att göra något för att stötta och stärka andra, framför allt barn och deras föräldrar och för att avdramatisera sjukdomen.

– Jag behövde tre år för få kunskap om sjukdomen och lära mig leva med den, säger Peter Jihde. Många föräldrar till barn med diabetes har kontaktat honom och bett om hjälp. Det har handlat om att prata med barnen för att få dem att ta sina sprutor och inte skämmas för sjukdomen, samt att komma och föreläsa på möten.

– Det är meningsfullt. Jag har gjort det några gånger och åker alltid hem med många nya tankar, men det går mycket tid åt dessa punkt- insatser.

Jag ställer mig upp, drar ner byxorna och tar sprutan.

Han fastnade i stället för det sociala nätverket Instagram, där han lägger ut bilder på alla sprutor han tar under ett år. Han har runt 30 000 följare och kontot har blivit som ett klotterplank.

Peter Jihde– Det är ett bra sätt att nå ut till många utan att lägga alltför mycket tid på det. Genom bilderna vill han visa hur han lever sitt liv med diabetes typ 1.

– Genom kontot kan de leva ett diabetikerliv utan att behöva ta all hänsyn och tänka alla tankar som vi diabetiker konstant har kring mat, träning, förkylningar och allt annat. Det är inte bara att ta en spruta.

För Peter Jihdes del blir det fyra till sex stick varje dag, och under året som kampanjen pågår kommer han att ha runt 2 000 bilder att visa upp i december.

– Multiplicera det med så länge man lever, om man fått det vid 2 års ålder och lever tills man är 75, det är många stick det.

En annan anledning till kampanjen är att han vill påverka människor att leva hälsosammare liv för att minska risken för typ 2-diabetes, som just nu ökar dramatiskt i världen och kommer att orsaka mycket lidande, behandlingar och kostnader.

Den egna kunskapen om sjukdomen, innan han själv fick den, var otillräcklig och sträckte sig till några drabbade släktingar.

– Jag var hyfsat okunnig, som jag tror att den vanlige svensken är, "det är väl sockersjuka och att man tar nån spruta".

Önskar en insamlingsgala. Därför står en insamlingsgala för diabetes på hans önskelista. Cancer får mycket utrymme i medierna och han önskar samma uppmärksamhet för diabetes.

– Det måste verkligen samlas in pengar för vår sjukdom också, för att forska kring varför typ 2 galopperar och varför typ 1 uppstår. Diabetes dödar fler än vad cancer gör, men i en mer utdragen process.

Peter Jihde började sin yrkesbana som sportjournalist. Då är det inte förvånande att han beskriver sin sjukdom i sporttermer, att "cancer kan man vinna mot men med diabetes blir det i bästa fall oavgjort".

– Det är en ständigt pågående match, som finns med mig i varje tanke och i varje beslut. Det inser inte folk som inte har sjukdomen. Det var naturligtvis tufft, lite av en chock, att få beskedet att han hade diabetes typ 1. Först insåg han inte vidden av det, att sjukdomen faktiskt kan ta livet av honom. Det var när han läste på, när han insåg vad diabetes kan göra med folk, som mörkret kom.

– Varför ska jag leva när det är någon annan som bestämmer? Det mörkret höll i sig i tre veckor ungefär.

Jag kommer att kunna leva med detta

Det var på en spontanbokad resa till Kanarieöarna efter julen 2012 som det vände. Barnen lekte vid poolen och Peter satt på balkongen och hörde deras skratt. Han mindes då att diabetessköterskan hade sagt att "du kommer att hitta ditt sätt att leva, och det kommer att bli meningsfullt".

– Ungefär då kom solen fram från bakom molnen och det ljuset gjorde att det kändes ganska okej. Då kände jag att "ja, det här kommer att funka, jag kommer att kunna leva med detta".

korvmackaNu har han hittat ett sätt att leva som passar honom och familjen. Han beskriver sig själv som ordentlig och planerad, så därför var den påtvingade förändringen i samband med sjukdomen inte så stor för honom som den kanske är för många andra.

– Jag lever som alla borde, med nyttig mat, mycket motion och sömn. Det blir bra för familjen också, vi lagar mat som passar alla. Så det blir ett naturligt sätt att lära mina barn att leva hälsosamt, röra på sig och äta bra mat. Men han tackar inte nej till ett glas rött vin på fredagskvällen, eller en chokladbit efter en god middag.

– Snus och rödvin är mina snuttefiltar. Jag vet att snus är dåligt för blodkärlen men det vill jag ha kvar. Korvmackorna är hans kombinerade mellis och livlina som håller honom i gång fram till nästa träningspass eller måltid.

– Det är ett speciellt proteinbröd med fyra hyfsat tjocka korvskivor på, två enheter till det och sen vet jag att jag funkar bra några timmar till. Jag lyckas oftast, men inte alltid. Det är också korvmackan, eller knäckemackan i tv-studion, som klarar honom igenom Nyhetsmorgon och långa direktsända sportevenemang.

– Det är bra att jobba på reklamfinansierad tv när man är diabetiker, säger han med ett skratt.

Vad var det senaste du lärde dig? 
– Att jag lever mig till min kunskap. Ett hårt pass i gymmet påverkar mig inte speciellt mycket, men på en lång golfrunda fixar jag inte de sista tre, fyra hålen. Då är jag bra mycket sämre än tidigare på rundan, trots att jag har med mig fyra korvmackor. Där kom jag, tillsammans med diabetessköterskan, fram till att jag ska underdosera insulin och skippa den sista enheten.

Det är dags för lunch och Peter sätter upp telefonen för att ta dagens lunchbild, där jag och foto-Anna får vara med. Flera kollegor från TV4 har setts sticka Peter på en del bilder, och till och med ärkebiskopen Antje Jackelén har fått göra det.

– I början kändes det lite konstigt att göra det så öppet, men nu är det bara att köra. Jag ställer mig upp, drar ner byxorna och tar sprutan. Det spelar ingen roll om det är på en restaurang eller på ett 60-årskalas.

Skulle du byta tillbaka till ditt gamla liv? 
– Ja! För då hade jag ett val om jag ville leva så här eller inte. Och människan älskar att ha val.

Läs mer om Peter Jihdes kampanj:  www.tv4.se/jihdes-diabetes

Följ Peter Jihde på instagram: www.instagram.com/jihdesdiabetes/

Ur tidningen Allt om Diabetes nr 2 2016

Peter Jihde

Ålder: 44. 
Familj: Fru Karin, tre barn. 
Bor: I Stockholm. 
Gör: Journalist och programledare på TV4. 
Diagnos: Typ 1-diabetes. 
Fritid: Familjen, tennis, padel, golf, styrketräning. 
HbA1c: 32 
Dagens skämt: Jag är väldigt händig och brukar bygga stugor och sånt ...

Jihdes bästa diabetestips

1. Struktur och rutiner. 
2. Gör saker som ger dig fysisk och mental stimulans. För mig är det träning, till exempel tennis och padel, samt gymmet. 
3. Skapa din egen korvmacka, något som alltid funkar, något som är bra för både dig själv och familjen.