Jag fick diagnosen typ 2-diabetes som 21-åring och började ta insulin från dag ett. Jag reagerade inte så mycket på min sjukdom utan var mest bitter över att behöva ta sprutor. Jag förstod att det var en fysisk omställning, men inte att det också är en stor psykisk utmaning.

De första sju åren brydde jag mig inte så mycket och förstod inte min sjukdom. Ändå hade jag bara en enda känning under de åren. Men det var väldigt skrämmande, och jag minns det som om det vore i går. Illamåendet, svimningskänslan och att tappa balansen och fokus. Innan jag fick tag på mitt Dextrosol hann jag bli livrädd.

Det var inte förrän jag var 27 och blev gravid som jag började fatta vad diabetes innebär. Då fick jag den hjälp som alla som har diabetes borde få. Men innan dess var det tio långa år med mycket tårar och många kuratorsbesök. Jag fick då en ny fantastisk läkare. Han såg mig som individ. Jag hade under lång tid kämpat för att få pump och CGM. Men som typ 2-patient med dåliga värden hade jag inte haft en chans.
Min nya läkare såg till att jag fick både pump och en Freestyle Libre, och det blev vändningen för mig. Bara en sådan sak som att kunna ta ett äpple utan att behöva sticka mig. Jag var då en tvåbarnsmamma som ville leva och ha lite livskvalitet och startade Facebookgruppen Bolla diabetestankar, som i dag har 5 500 medlemmar. Jag engagerade mig sedan även i den lokala diabetesföreningen och Diabetesförbundet. Det engagemanget har betytt massor och gett mig vänner för livet. Så tack vare sjukdomen har jag fått uppleva mycket som jag utan den aldrig fått göra.

Även om jag vet mer och mår bättre i dag så har jag fortfarande motgångar varje dag. Blodsockret är som en bergochdalbana. Jag har haft många år på mig att försöka förstå min kropp, men jag fattar ändå inte. Jag är väldigt glad över Bolla diabetestankar. Det ger en känsla av att ha gjort något bra, både för mig själv och för andra.

Ur tidningen Allt om Diabetes nr 2 2016

Lindas tre bästa råd

1. Kämpa för din rätt till hjälpmedel. 
2. Engagera dig och träffa andra. 
3. Var öppen med din diabetes.