Om tolv år skulle Michael Mosley vara död. I alla fall om han skulle följa samma mönster som de övriga manliga familjemedlemmarna i hans släkt.
Ingen har nämligen blivit äldre än 74 år. Men Michael Mosley tänker inte på döden nämnvärt.
– Jag är inte orolig för döden, den är, så vitt jag tror, slutet på allt. Däremot är jag orolig för alla tänkbara konsekvenser av diabetes, som att behöva amputera en kroppsdel, bli dement, inkontinent eller impotent och förlora synen, säger han med alert röst – trots att han suttit på ett flygplan hela natten, på väg hem till England från en PR-resa i Australien. På morgonen har han dessutom hunnit äta en omelett och ta en rask långpromenad i parken med sin hustru.
Nyfiken, entusiasmerande och outtröttlig är några ord som beskriver den brittiske läkaren och vetenskapsjournalisten Michael Mosley, som för sju år sedan fick sin typ 2-diabetesdiagnos genom ett rutinblodprov. Då hans pappa lidit av hjärtsvikt och demens och dött redan vid 74 års ålder i sviterna av sin diabetes kunde Michael Mosley se sig själv gå i pappans fotspår.
– Jag var chockad och ledsen, likaså min fru. Jag hade ju sett vad sjukdomen gjort med min pappa. Så när läkaren erbjöd mig medicin – vilket var det absolut enda de erbjöd – så tänkte jag: det måste finnas något annat sätt att besegra diabetes på lång sikt.

MICHAEL MOSLEY BÖRJADE UNDERSÖKA alternativ för att ”bota” sin diabetes utan läkemedel, och hörde för första gången talas om halvfasta som ett sätt att gå ner i vikt och förbättra allmänhälsan. Han övertalade brittiska public service-kanalen BBC om att få göra ett tv-program, där han själv skulle agera försökskanin för att se vad halvfastan skulle ha för effekt på typ 2-diabetes.
Genom att äta som vanligt fem dagar i veckan och fasta i två gick han ner nio kilo i vikt och fick normala blodsockervärden igen, utan medicinering.
– Om jag går upp i vikt igen är jag säker på att mina värden skulle bli lika dåliga som förut, säger han och poängterar att han ser sig som symptomfri, inte botad.
När BBC 2012 sände dokumentären Eat, fast and live longer blev det startskottet på 2010-talets dietrevolution.
Sedan dess har Michael Mosley blivit utnämnd till Medical journalist of the year i Storbritannien, skrivit flera internationella storsäljare och nyligen släppt boken Mosleymetoden, där han skruvar på dieten för snabb viktminskning ytterligare. 
Men i dag äter han inte längre strikt efter 5:2-dieten. I stället halvfastar han omkring en dag i veckan, och har minskat på sitt så kallade ”ätfönster”, genom att äta frukost senare och dagens sista mål tidigare.
– Om jag ska vara ärlig så såg jag aldrig 5:2-dieten som en livsstil, utan som något temporärt för att snabbt gå ner i vikt. 
Michael Mosley tar också i högsta grad hand om sin hälsa. Han cyklar, simmar och kör några pass HIIT, det vill säga högintensiv intervallträning, i veckan. Och är sträckan mindre än två kilometer dit han ska så promenerar han.

HAN FÖRSÖKER HÅLLA sitt midjemått under 90 centimeter genom att äta mycket grönsaker och fermenterat, äta sparsamt med potatis och pasta samt helt undvika skräpmat. Men Michael Mosleys idéer om mat och näring har också förändrats över tid.
– Det finns alltid ny forskning att komplettera med och nu är jag mycket mer intresserad av och medveten om hur maten påverkar mitt humör. Jag har även märkt att jag rör mig mer åt flexitarian-hållet. Både av hälsoskäl, men även av miljömässiga och etiska skäl, eftersom vårt köttätande har en allvarlig påverkan på klimatet.
Född i Kolkata, Indien och uppvuxen i en missionärsfamilj i bland annat Filippinerna och Hongkong, innan han skickades till en internatskola som sjuåring, är Michael Mosley övertygad om att vi är här på jorden för att förändra.
– Mina föräldrar har lärt mig att det är viktigt att göra saker utöver att tjäna pengar. Vi är här av en anledning och vårt jobb är att ta reda på vilken.
Att vetgirigt söka efter svar är också något av Michael Mosleys livsgärning. Ingenting tänder lågorna i ögonen på honom som att få samtala och insupa ny kunskap om hur livsstilsförändringar kan påverka typ 2-diabetes. Samtalstempot skruvas upp ytterligare när Michael Mosley berättar om alla de människor med diabetes som hört av sig och sagt att de har vänt sina värden och slutat med all medicinering genom att lägga om sin kost.
– Det är ett paradigmskifte och en genuin hälsorevolution som pågår och jag är glad att vara en del av den, säger han.

Skulle du säga att du har en diet-mission?
Michael Mosley skruvar lite på sig.
– Jag skulle säga att jag har en ”hjälpa människor-mission”. Jag vill fortsätta sprida budskapet att du faktiskt kan ändra kurs i ditt liv och att de flesta patienter med typ 2-diabetes kan sluta med all medicinering och återställa sitt blodsocker till normala värden

Michael Mosley

Ålder: 62 år.
Familj: Frun Clare och barnen Kate, Alex, Jack och Daniel.
Bor: I Norleywood, England.
Diagnos: Typ 2-diabetes.
Aktuell med: Boken Mosleymetoden.
Bakgrund: Studerade till läkare i London, jobbade som bankman i två år och även som psykiater innan han började som vetenskapsjournalist på BBC. Han har bland annat skrivit 5:2-dieten – friskare, smalare, längre liv med halvfasta och Blodsockerkoll på 8 veckor. Flera av hans vetenskapsdokumentärer har visats på SVT, exempelvis serien Medicin med Mosley.