Bli medlem
Ge en gåva
Nybörjare på diabetes

Nybörjare på diabetes

Kursen på vårdcentralen gav Gladys del Pilar en tankeställare: dåliga värden, dålig blodcirkulation och försämrad syn – om hon inte skötte sjukdomen.

– Men nu börjar jag hitta mitt eget recept, trots ett hektiskt turnéliv.

En annons på Facebook fick Gladys del Pilar att lyfta luren och boka tid för en hälsokoll. Allt var bra, förutom det höga blodsockret, meddelade sköterskan och hänvisade henne till vårdcentralen.

– När sköterskan på vårdcentralen sa att det var diabetes typ 2 kunde jag inte förstå det, jag kunde inte ta in det.

Förutom trötthet hade hon inte misstänkt att något inte stämde; ingen speciell törst, sprang inte på toa, var inte direkt överviktig.

– Det var en chock att få diabetes och har tagit lång tid att förstå.

Som populär sångerska, och egen företagare, har hon jobbat på, ständigt varit på turné. Det där med att vara sjuk är inte självklart som artist.

– The show must go on. Man haltar på och känner inte efter så noga.

Kort efter beskedet fick hon ett erbjudande av sköterskan på vårdcentralen.

– Hon erbjöd mig att vara med på en patientutbildning. Vi var runt tio personer som ganska nyligen fått typ 2-diabetes. Under tio tillfällen träffades vi och fick utbildning om vår sjukdom, vi fick träffa specialistläkare, dietist, ögonläkare som förklarade och undersökte ögonen. Det var en riktigt bra utbildning, och det var givande att prata med de andra i gruppen som var i samma situation.

Mot slutet av utbildningen skulle deltagarna se sig själva 20 år fram i tiden, om de inte tog hand om sig själva och skötte sin sjukdom.

– Det var en jättebra grej, då fick vi sätta ihop allt vi lärt oss och tänka hur det kunde bli om vi inte gjorde allt det där. Alla värden som är helt värdelösa, dålig blodcirkulation i benen, den försämrade synen. Jag tror att vi alla kände att det inte var en kul övning. Det blev en tankeställare.

Successivt har beskedet sjunkit in. Hon har förstått och är på väg att acceptera sjukdomen. Det är framför allt tiden som hjälpt henne att acceptera.

– Och att jag ser att mina värden blir bättre när jag tar medicinerna och sköter mig. Och sämre om jag inte sköter mig, säger hon och skrattar.

Att få diabetes typ 2 har gjort att hon försöker skaffa sig fler och bättre rutiner, för att leva ett hälsosammare liv. På det viset är diabetes en bra sjukdom eftersom kvittot kommer direkt om hon inte sköter sig.

– Då går värdena upp.

Hon menar att om alla åt som en diabetiker skulle många må mycket bättre. För henne betyder det mer fisk och mer grönsaker.

Artister är kanske inte kända för att leva det nyttigaste livet och äta den mest hälsosamma maten. Efter ett gig som slutar sent på kvällen är det svårt att få tag på bra nyttig mat, menar hon.

– Därför har jag köpt en kylväska med en massa fack så att jag kan ta med egna matlådor och undvika pizza och hamburgare kl 23 på kvällen.

Mitt i intervjun ringer Gladys läkare. De skulle egentligen träffas på eftermiddagen för att titta på blodsockervärdena efter en månad med den nya medicinen, Forxiga. Men att vara på turné med en massa bagage är en stökig tillvaro.

– Blodsockermätaren försvann, säger Gladys med en suck.

– Men jag hittade den igen igår när jag kom hem. Nu är det bara en vecka kvar på turnén sen ska det bli lite bättre ordning på mätningarna, säger hon och skrattar.

Hon har gått ner 5-6 kilo i vikt sedan beskedet 2014. Kostomläggningen till nyttigare mat har hjälpt till, det blir klart mindre pizza och kolhydrater, liksom fysisk aktivitet.

– Jag tycker inte att det är kul att gå till gymmet och träna, men med bra musik på hög volym kör jag ett gympingpass i vardagsrummet. Och är jag på turné får jag träningspass varje kväll när vi kör vår show.

Hon försöker leva mer medvetet, försöker planera mer, äta bättre och röra på sig mer. Det blir lättare eftersom hon inte gillar godis och kakor speciellt mycket. Däremot är riktigt bra lagad mat ett stort intresse, bokhyllan är fylld av kokböcker och mattidningar.

– Jag älskar bra mat. Och musik så klart. Därför har jag kombinerat det till något som jag kallar Sinnenas afton. Där lagar jag mat med gästerna, eller så kommer de till en uppdukad buffé, och så har jag med en gitarrist och pianist. Det är mat och musik i en perfekt blandning.

Matintresset har alltid funnits, och kommer från mamma hemma i Örebro.

– Det var alltid trerätters middagar, det var hennes passion.

Gladys adopterades till Sverige som 7-åring från Ecuador. För några år sedan blev hon tillfrågad att vara med i TV-programmet Försvunnen i TV4. Det gjordes efterforskningar vid två separata försök men inga släktingar hittades.

– Jag fick mitt personnummer i Ecuador. först när jag skulle adopteras, så det är svårt att spåra något då.

Därför är tvillingsystern Ann Consuelo viktig för Gladys och de ses flera gånger i veckan.

– Vi gjorde senare ett DNA-test för att försöka spåra våra rötter. Det visade att vi är till 51 procent från Nigeria. Resterande 49 procent är en blandning av olika sydamerikanska och europeiska folkslag.

Kakor har aldrig varit någon last, hon har aldrig varit en bulltjej. Därför var det nog många i hennes kör som höjde på ögonbrynen när hon en dag berättade att hon skulle vara med i TV-programmet Hela kändis-Sverige bakar.

– Jag blev själv förvånad att jag blev tillfrågad, men då kickar tävlingsmänniskan i mig igång.

Metformin har hon tagit sedan början, nyligen fick hon också Forxiga som gör att hon kissar ut överflödigt socker.

– Nu fungerar det bra, men i början blev jag dålig i magen av metformin.
Vården har fungerat bra tycker hon, de följer upp hennes mediciner och hon får de stickor hon behöver för att kunna mäta sitt blodsocker.
Livsstilen beskriver hon nu som en medelmåttigt sund livsstil.

– Jag tycker ju om god mat och vin, så det är kanske inte den allra sundaste livsstilen, men det är ”good enough”, säger hon med ett skratt.

Gladys bästa tips för att leva bra med typ 2-diabetes
1. Ta din medicin.
2. Ät vettigt.
3. Gör någon form av fysisk aktivitet varje dag.

Gladys tycker till

Bra just nu

Att det finns mycket härlig mat att skörda. Gladys har två lådor med sallad, grönsaker och örter ute i trädgården. Och grannarna har äpplen.

Dåligt just nu

Att sommaren är slut och det börjar bli mörkt igen.

Om Gladys del Pilar

Född: 1967 i Ecuador., adopterades till Örebro 1974.

Bor: Huddinge.

Ålder: 49.

Gör: Artist, sångerska, dansare, körledare, amatörkock. Fick första skivkontraktet 1989.

Fritid: Laga mat, ”vill lära mig fine dining”.

Diabetes: Typ 2.

Aktuell med: Motown-turné med Afrodite, leder två körer, lagar mat och reser runt med en hyllningsspelning till Tina Turner.

Favoritmellis: Kaffe är mitt mellanmål. Jag äter frukost, lunch och middag, och dricker svart kaffe däremellan.