Känd som gästgivare och vinkännare har Carl Jan Granqvist tipsat om mat och dryck i radio och tv, byggt upp en restauranghögskola i Grythyttan och är medansvarig för driften av tre herrgårdar i Bergslagen. Bland annat.
Som något av en professionell livsnjutare var diabetes typ 2 det sista Carl Jan önskade sig när han fick diagnosen för 17 år sedan.
Han hade visserligen sprungit på toaletten i tid och otid, men det var först efter att han fått en infektion som vägrade ge med sig som han sökte läkarhjälp.
Det slutade med ett besked som Carl Jan varken var beredd på eller redo att hantera.
– Jag drabbades av en chock där min spontana reaktion var att jag inte ville berätta för någon. Jag kände mig skamsen – som att jag var leprasjuk och äcklig som behövde medicinera och ta sprutor.
Han sköt ifrån sig sjukdomsbeskedet till en början och berättade inte ens för sin då sexårige son, förrän han undrade vad sprutorna var till för.
– Det är som folk som får ett cancerbesked. Helt plötsligt rasar tillvaron innan man ser vad konsekvenserna är. Jag var skräckslagen för att jag inte skulle få leva eller att jag skulle få ändra hela mitt liv. 
Men kan man verkligen vara en livsnjutare och samtidigt leva med diabetes? 
Absolut, menar Carl Jan, som följt sitt eget råd till punkt och pricka, och som dagligen njuter av både god mat och dryck.

UNDER DE SENASTE tio åren har han knappt reflekterat eller tänkt nämnvärt på att han faktiskt har sjukdomen.
– Möjligtvis om jag står inför en god mazarintårta att jag har avstått. Och tar jag en chokladbit väljer jag choklad med hög kakaohalt.
När han i våras blev erbjuden att vara med i realityprogrammet Biggest Loser VIP kändes det dock som en rolig utmaning så han tackade ja. Tillsammans med några andra kändisar fick han motionera hårt och leva hälsosamt under fem veckors tid. Det ledde till att han numera är 15 kilo lättare och dessutom slipper ta långtidsverkande insulin på morgnarna. I stället tar han bara en tablett på morgonen och mäter blodsockret varannan månad.
– Efter bara två och en halv vecka blev jag av med 80 doser insulin. Att det skulle gå så snabbt, trots att jag är 72 år gammal, trodde jag inte. Jag mår mycket bättre. Inte så mycket tack vare den ändrade kosten kanske, utan framför allt tack vare motionen.

NU TAR CARL Jan långa promenader varje dag, men har också uppdaterat sin kost en aning. Numera har han bland annat bytt ut den färskpressade apelsinjuicen och smörgåsen på morgonen mot grapefrukt och ägg.
– Men jag tar mig ett glas vin och unnar mig en glasskopa till jordgubbarna då och då, jag är ju en riktig gottegris. Däremot har jag dragit ner på osten och undviker att äta grönsaker som växer under jord. Kost handlar mycket om vanor, men det smakar inte sämre med nyttig mat.

ERFARENHETEN CARL JAN hade av sjukdomen innan han själv fick diabetes var död och elände. Hans farfar hade också sjukdomen och dog i 70-årsåldern, troligen i sviterna av den. Även hans farbror fick diabetes och Carl Jan såg på nära håll hur sjukdomen sög livslusten ur honom.
– Min farbror hade ett harmoniskt äktenskap, och när hustrun gick bort bröt sjukdomen ut. En kostrådgivare sa att ”nu är det slut med lingonen på gröten”, som han älskade. Snart hade han gått ner kolossalt i vikt. Han vågade inte äta i princip något och tappade i stället helt lusten att äta. Jag sa till honom: "Älskade farbror, spelar det  någon roll om du blir 85 eller 92? Livet bör vara kul." Det rådet tog han till sig och blev mycket lyckligare på köpet.

I DAG HAR Carl Jan en rätt obekymrad inställning till sjukdomen.
– Jag känner mig pigg och stark för min ålder. Nu kan man konstatera att jag inte dog på en gång, säger han och skrattar.
Men han har faktiskt varit nära att dö av sin diabetes. Det var ett sår på en tå för några år sedan som ledde till blodförgiftning, som i sin tur ledde till att han ramlade och blev medvetslös. Som tur var kom en god vän förbi och kunde ringa ambulans. Dock blev situationen så pass allvarlig att Carl Jan svävade mellan liv och död i några dagar. Men så fort läget stabiliserades var samma gamla frimodiga Carl Jan tillbaka.
– När mitt gudbarn kom och hälsade på mig på sjukhuset hivade jag mig upp i sängen och så delade vi på en halv flaska champagne. Vi fick skäll av läkaren men det struntade jag fullständigt i, säger han.

Carl Jan Granqvist

Ålder: 72
Familj: Sonen Carl-Johan Granqvist, 26
Bor: Saxå Bruk på sommaren och lägenhet i Stockholm resten av året
Aktuell: Gästgivare, vinkännare och deltagare i tv-programmet Biggest Loser VIP
Diagnos: Diabetes typ 2
Fritid: Jag sysslar med min hobby hela tiden. Under sommaren har jag varit på Saxå Bruk och anordnar en historisk middag med måltidsföreställning i tre akter. Annars jobbar jag i parken och i trädgården och umgås med folk.
HbA1c: 55